В Израел – година на антиракови открития…

І.

Ракът на черния дроб е един от най-трудните  за лечение  разновидност от страшната редица на злокачествените заболявания..Така поне се смяташе доскоро.Преди броени дни израелската компания  за високи биотехнологии Can –Fite BioFarma  съобщи, че  започва клиничните изпитания на  създадения от нея лекарствен препарат  с работното име CF 102.Препаратът е забележителен с това, че е предназначен за лечение на рак на черния дроб.,както и за възпалителни заболявания на този изключителен по значение орган на човешкото тяло.

Направените предварителни изследвания са доказали такава ефективност на лечебното средство CF102, че компанията  е получила разрешение от Министерството на израелското здравеопазване  за тези изследвания. Свое съгласие е дал и Комитета на етика на Медицинския център „Рабин”- там е поискано съгласие да се извършат изследванията.В първия тетап на клиничните изпитания около 40 пациенти с напреднал стадий рак на черния дроб вече получават препарата CF102.

И досега светът не познава ефективно лечение на рака на черния дроб. Нещо повече, той се смята за една от най-трудно лечимите  онкодиагнози. Химиотерапията, въздействаща върху немалко видове злокачествени образувания в човешкото тяло, няма почти никакъв ефект при рака на черния дроб. Според сегашните данни на Световната здравна организация, годишно в света се регистрират  най-малко 450 000 нови случаи на рак на черния дроб, като особено силно застрашени за боледувалите от хепатити В и С,а също и хора, злоупотребяващи със спиртни напитки. Прибавете и становището, че ракът на черния дроб се смята за един от най-трудно излечимите форми на злокачествени образувания и ще прецените какво е създадено в Израел …

Препаратът CF102 има много голямо сходство с аденозиновите рецептори  А3,които присъстват по повърхността на раковите и въобще на болните чернодробни клетки.Здравият черен дроб няма такива рецептори.Принципът ,по който въздейства новосъздадения препарат е следният: свързвайки се с „подобните” рецептори А3, лекарството CF102 дава началото на процеса апоптоза/самоунищожение/ на поразените клетки.

Професор Пнина Фишман,генерален  директор на биотехнологичната компания Can-Fite BioFarma, обяснява,че лекарството CF102 за рак на черен дроб, е само едно от приложенията на уникалните биотехнологии, разработени  за лечение на ракови и тежки възпалителни заболявания в ръководената от нея компания. Завършва например втората фаза на клиничните изследвания при друг лекарствен препарат ,засега с името CF101, който е предназначен за лечение на ревматоидни артрити, псориазис и синдрома на сухите очи.

ІІ.

В края на клиничните изпитания е приборът за моментална диагностика на всякакъв вид рак. Създаването на този прибор е извършено във Факултета по инженерна химия в Техническия университет на град Хайфа, известен с името Технион. Клиничните изпитания  се извършват пак в Хайфа, в болницата „Рамбам”.

Приборът е в състояние да открие заплахата от рака даже само по дишането на човека.Още преди година и половина учените от Техниона намекнаха пред израелски журналисти, че работят над прибор, който с нещо наподобява  кучешкото душене.

Идеята за такъв прибор идва от история, разказана преди години в едно авторитетно медицинско списание. В Lancet /това е името на медицинското издание/ е подхвърлено предположението, че навярно  кучетата са в състояние да открият рака много по-рано, отколкото доста от представителите на тъй наречената диагностична апаратура. По-нататък следва истинската история на онкопациентка.

Историята е записана и анализирана през 1998 година. Тогава една жена се обръща към своите лекари да бъде изследвана за сериозно заболяване по кожата, като се позовава на тревогата на домашния си четириног любимец, който постоянно правел всичко възможно да обърне внимание на стопанката си към една от нейните бенки. Изследванията завършват с впечатляващ извод: става въпрос за наличие на  меланом, един от видовете рак на кожата. Ако не е било кучето, на стопанката  и е предстояло да премине през тежкото време на един от най-трудно лечимите видове рак и навярно фатален край.

Последвалите наблюдения над четириноги, които са поставени в близост до онкопациенти показват един все така необясним факт: четириногите приятели чувстват също така и наличието на злокачествено заболяване и във вътрешните органи в тялото на своя стопанин.  Обяснението е съвсем просто: оказва се, че  раковите клетки имат специфичен мирис, който, заедно с кръвта на човека, попада в белите му дробове, а оттам- в дишането.
Тази особеност и на раковите клетки, и на кучешкото фино обоняние заинтересувала израелските учени и те започнали работа над „електронния нос”.Проектът се ръководи от професор Хосен Хаик.

Приборът ,преминаващ клиничните изпитания в онкологичното отделение на болница „Рамбам” в град Хайфа,Израел, показва, че той не само може да определи абсолютно точно наличието на рак в съвсем ранен стадий, но е в състояние да покаже в кой именно орган започва , а също и вида на тумора.

За експеримента са взети „образци” от дишането на 60 здрави доброволци  и  40 пациенти от онкологичното отделение. В 92 % от случаите „електронния нос” е потвърдил диагнозите, които предварително са били поставени от онколози и лекарски екипи чрез „традиционните” изследвания и анализи.

Новият прибор е от съществено значение в онкодиагностиката, защото чрез него могат да се избягнат редица неприятни и трудни изследвания чрез сегашната диагностика в онколечението: туморни маркери и биопсии, много от които се извършват по сложен, болезнен и най-важното, небезопасен път. А освен това и често пъти се оказват напълно безполезни, при наличие на рак в напреднал стадий.

ІІІ.

Неназована израелска компания е разработила устройство, което може да доведе до революция в ранното диагностициране на рака на кожата.

В момента това устройство  преминава клинични изпитания в болницата Бейлинсон в град Петах-Тиква.С помощта на свърхтънки оптически кабели апаратът е способен да открие онези бенки и брадавици по тялото, които в недалечно време могат да се превърнат в злокачествено огнище.

До този момент е установено, че чрез този прибор ефективността в предварителното предупреждение за рак на кожата от  определени видове може да бъде около 90 %-това е много по-надеждно средство, отколкото е известно да се открива рак на кожата с които и да било други  апарати.

Ракът на кожата е една от най-разпространените злокачествени диагнози сред човечеството и заболеваемостта от него  засега все повече нараства.

Новата приборна технология се разработена според принципа,  че раковите клетки се размножават много по-бързо от здравите и тяхната ускорена метаболична активност предава своята злокачествена свръхенергия на по-висока честота, а точно това се улавя от новия израелски апарат.