Изкуствен вирус излекува безнадежден рак на кожата

Злокачественната  меланома  е най-опасният и агресивен вид рак на кожата, който в последните години нараства значително по-бързо,отколкото другите видове рак. Обикновено  образуванието първоначално се проявява чрез нова или стара бенка, която внецапно започва да променя цвета си  и формата си-тя става или ясно очертано плоснко  или изпъкнало обра. Особено зачестяват случаите  на този вид рак при любителите на слънчевия загар,при тях появата на меланомите са значително по-често.

Прието е да се смята,че облразуванията се появяват само на открити участъци на тялото,но това не винаги е така.Вече при много пациенти първите  меланомни признаци се прояяват даже зад ушите или  по стъпалата на краката. Като  правило,тези бенки много бързо започват да увеличават и обема , и големината си-този вид рак много бързо тръгва към съседните участъци на кожата и на тъканите по други органи.

И ето че  вече има нов експрериментален способ , и за този  труден вид рак.Създаден  ,с използването на генни технологии вирус, излекува много десетки пациенти с рак на кожата н експериментално лечение с пациенти доброволци.Всички те са в групата на 3 и 4 стадий,с метастази в тялото. В новата терапия  са  констатирани много по-малко странични действия,,защото чрез генно модифициланият вирус се постига и засилване на човешката имунна система.

Генно модифицираният вирус е създаден главно от учените от  Института по онкологични изследвания във Великобритания,като към техните търсения се присъединяват и изследователи поне от още 4-5 страни. Това откритие се смята  за революция в лечението на меланомите,то дава надежда за излекуване на милиони хора и освен това показва,че постепенно свършва ерата на химиотерапията…..

След експеримента,някои от болните с безнадеждна прогноза  са живи вече 3 и повече години  и ги смятат за напълно излекувани. Терапията е с името T-VEC    действа посредством  заразяване и унищожаване на раковите клетки,като едновременно с това се подсилва имунната система.Така се постига едновременно отслабване на раковите клетки и  сила на организма като цяло.

В момента основното лечение на този вид рак,особено в случаите,когато вече е налице и метастазен процес,  е химиотерапия,облъчване и хирургия/опериране/,като всичките три метода си имат и своите рискове за човека.

Новата методика има много по-малко  странични ефекти и не нанася никакво увреждане на здравите клетки или тъкани.Макар че тя е била експериментално приложена само пр и пациенти с рака  на кожата,учените3 от изследователските екипи предполагат,в бъдеще  този вид терапия навярно ще се прилага и при други видове рак.Въпрос на време и  на клинични изпитания.

В хода на досегашните експериментални елечния  терапията   T-VEC е била прилагана  само на пнациенти със злокачествена меланома-най-смълртоносния вид рак на кожата.В изпитанията са взели участие 163 пациенти,всички само в  трети и четвърти стадий.В досегашната медицинска практика меланомите в четвърти стадий почти не подлежат на лечение.