Съдбоносната грешка:

имуно-стимулатори/-модулатори

Около двете названия се води все по-ожесточен спор. Апротивниците им са в изобилие.

Около същите тези две названия преобладава  и голяма  неяснота:

  • това не е ли един и същи вид натурални продукти;
  • а ако не е, каква е разликата между тях;
  • а ако има разлика, важна ли е тя?

Спорът става все по-ожесточен, а в същото време  продажбата им-в аптечната или  даже и в търговската мрежа- върви в геометрическа прогресия. А и мисълта, че някой може да укрепи защитните или съпротивителните си сили , като чисто и просто изпие един флакон дражета или някакъв екстракт, е особено примамлива. Специално  в сезоните на грипните и простудни заболявания такава мисъл е особено привлекателна.

В приемането им има рационално зърно. Лекарите по света все по-често обсъждат факта, че  у съвременният човек е силно намален тъй наречения адаптивен потенциал. Нашият организъм по принцип е програмиран да се приспособява даже и към най-тежките условия и ситуации, в които изпада. Да не спим продължително време, да  извършваме тежка физическа или умствена работа, да стоим дълго гладни или жадни-всичко това не е полезно за човешкото тяло, но здравия човек си има достатъчно вътрешни ресурси, за да премине през тези трудности

Но ако организмът е отслабен-ако даже е силно отслабен- заради тежко заболяване, тогава същата тази адаптивност  е силно намалена и имунната система в даден момент може да се окаже безсилна да надделее над критичния момент.

Факторите, които снижават адаптивния ни потенциал, са вече азбучно известни. Лошата екология, некачествените храни, високото равнище на всекидневния стрес… Числото на хората с нарушен имунитет расте и расте. Те често и все по-тежко боледуват, оздравяването става все по-бавно, а някои се „сдобиват” с тежки или хронични болести.

Да се справим с тези проблеми само с лекарства вече е много трудно и сложно. Защото науката ни показа, че на имунната система може  да и се помогне и отвън-чрез имуностимулаторите  или имуномодулаторите /имунокоректорите/ . И тук вече има опасността, за която споменават все повече и повече учени-изследователи и лекари- непознаването  на разликата може да доведе понякога и до тежки, много тежки последици. Оттук идва и съпротивата към стимулаторите и /модулаторите/коректорите от страна на немалка част от лекарите по света / и в България –също/

Открийте разликата!

„Имуно-стимулатолаторите-модулаторите/коректори могат да доведат имунната система до пълно изтощение”-това е само едно от най-честите обвинения.

„Имуностимулаторите- модулаторите/коректори могат да са несъвместими с прилаганите класически лекарства”- и това е другото също сериозно обвинение.

Но като начало- бедата е, че във всички страни по света-в България-също- даже и лекарите често пъти не знаят разликата между стимулаторите и модулаторите/ запомнете, че втората група си има още едно равностойно име-имунокоректори!/

А това са много различни средства!

Главната задача на имуностимулаторите е да заставят имунната система да работи още по-активно, понякога да достига предела на възможностите на човешкото тяло. Стимулаторите подкрепят всичко, което се намира в това тяло и без да подбират и разграничават конкретни органи или дейности на вътрешните 5 човешки системи започват без ограничение  да ги подсилват или  усилват многократно.

Един прочут австралийски имунолог използва следния пример: отслабената или рухналачовешка имунна  система прилича на дълго недохранван кон. Тя може да бъде накарана много бързо да се изправи на крака и да хукне напред, като я шибнем с камшик или като я притискаме болезнено с шпори-тази рола в случая ще изиграе/изиграят имуностимулаторите. . Но след някой и друг километър нещастното животно по всяка вероятност ще припадне и може даже и да умре.

Същата опасност е и за човешкото тяло-при приемане на имуностимулатори то се мобилизира, понякога достига до крайна точна на възможната си мобилизация, но неговото състояние не се подобрява-по всяка вероятност, рано или късно в тази насилена имунна система отново ще се появи тежка пробойна.

А сега си представете какво става с онова  човешко тяло, в което има злокачествено образувание/разбирай, злокачествено гнездо/, или в което по кръвоносната система циркулират метастазни клетки. Ако в него  влизат продължително или постоянно имуностимулатори, които тотално подсилват организма и го заставят вътре в него всичко да се усилва до краен предел?!

Представете си го и си отговорете сами…

Имуномодулаторите /имунокоректорите/ действат по-различно. Те насилват имунната система да се върне или да се придържа към здравословен вътрешен баланс, подсилвайки отслабените и здрави звена и в същото време коригират, тоест отслабват тези, които са  чужди, непривични за здравия организъм.

Понякога с името „имуномодулатори” кръщават и друг вид природни продукти-растителните адаптогени. Това също е невярно. Всевъзможните екстракти, настойки и отвари може да подкрепят за кратко организма, но за истинска корекция на организма, когато е в опасност, когато е в голяма опасност, просто нямат възможност. А и тяхното въздействие е за кратко време. Но за това ще стане дума по-надолу.

А имате ли потребност от тях?

Имуностимулаторите се пускат в ход при най-малките здравословни проблеми. Нещо е задраскало в гърлото, появила се е малка кашлица, усеща се някаква умора- и човекът тича до аптеката за да стимулира имунитета си. Да, има хора, които страшно много се нуждаят от корекция и подкрепа едновременно, но  не тотално всички хора, а само малка част.

Налага се сами да си определите дали влизате в рискова група или просто това е само малко неразположение, което можете да надмогнете и сами.

Здравите хора трябва да възприемат този принцип-да си направят сметка колко пъти са се разболявали в последната година;а ако е възможно-в последните две или три години… При възрастния човек за нормално се приемат 3-4  заболявания от типа на вирусни или сезонни инфекции. При децата „нормата” е в порядъка от 6-7 пъти. Работещите с деца /в детски градини и училища/ също са във втората група. В повечето случаи е достатъчно да се приложи здравословен подбор на храните, пълноценен сън и витаминен комплекс, за предпочитане от нехимичен  състав.

Запомнете-намесването в работата на имунната система, даже когато тя буквално е на границата на тежка болезнена битка е опасно-това означава, че можете да попречите на собствената си имунна система да намери своите вътрешни резерви, за да ви „изправи на крака”.

Уточнете  слабото си място

Имунната ни система е много сложен апарат. Глобулини, лимфоцити, левкоцити, антитела, интерферони, макрофаги, цитокини… -ако не сте специалист, силно се съмнявам, че ще се справите в това анатомично море. А за да знаете какво да и подберете на помощ, трябва да знаете как работи всяко звено ото имунитета ви /Вашия или на Вашия близък човек/ и това в никакъв случай не може да бъде свободен безцелен избор. Само защото някойю, седнал до вас на пеаката в болницата, е казал, че нещо му е подействало добре, не значи, че и Ваша милост ще се затича да гълта същото. .

Ако е възможно, посъветвайте се с лекаря си. В случай, че той е противник на тези групи продукти, тогава поне се постарайте предварително да проучите основно онова, което Ви е привлякло вниманието и много, извънредно много държите да си го поглъщате и Вие.

Запомнете онова, което написах по-горе- стимулаторите ще „шибнат” цялата имунна система и ще я принуждават да се старае до припадък. Не Ви завиждам, ако в същата тази имунна система  има злокачествено образувание в даден орган или органи и Вие  давате на тези злокачествени клетки суперподсилваща сила.

Ще отгатнете ли кой ще е крайният победител?

Когато става дума за имунокоректор, трябва да знаете, че почти всички видове продукти от този вид действат прицелно- в строго определен участък на имунната система. И че най-добрите имунокоректори обикновено се създават с години, а после клиничните изследвания за ефекта  и приложението им продължават минимум 6-7 години.

В този смисъл шедоьоври в българския пазар от типа „Имуномодулатор 45 % екстракт”  е повече от наивност /или  елементарна търговска хитрина.

Ще завърша с едно разследване в САЩ, което проследих с голям интерес. Става въпрос за  пиенете на сок или на екстракт от растението алое вера/ тъй нареченото медицинско алое, един от многото видове алое на планетата/. Ако има най-продаван в момента имуностимулатор, алое вера по всяка вероятност ще е най-горе в класацията. Даже и историческия приказен жен-шен вече изостана назад…

Няма смисъл да ви обяснявам, че алое вера е един от най-продаваните  аптечни продукти и в България. Първопричината тръгна от САЩ-там вече от години доктор Реджиналд МакДаниел активно пропагандира лечение  на раковите заболявания и на СПИН  чрез всекидневно пиене на екстракт от алое вера. На практика тръгна една огромна индустрия за производство и продажба на всевъзможни марки с екстракт от алое вера.

Продажбата и пиенето получи такива огромни размери/става въпрос за много, много милиони долари търговия/ и  по тази причина консултативния съвет по онкология към FDA организира проучване на ефекта от практиката на въпросния доктор. Оказва се обаче, че доктор Реджиналд МакДаниел не  дава достъп към своите резултати /ако ги има/, нито  достъп към излекуваните си пациенти и въобще към всичко, което би показало нагледно успешността на неговата методика и продукти.

В крайна сметка изследващите и проучващите са получили достъп  само до един-единствен пациент-млад 35-годишен мъж, с рак на черния дроб, на когото  било казано, че не подлежи на лечение и че  едва ли ще преживее повече от няколко месеца. По думите и на пациента, и на доктора, увреденият черен дроб е бил четири пъти по-голям от  размера на здрав черен дроб и че че след като пациента се доверил на доктор МакДаниел, настъпило чудното му изцеление. Както разбирате, обяснението е , че е пил сок от алое вера всеки ден в значителни количества.

Само че  на фона на хилядите онкопациенти, поглъщащи  сока от алое вера, единственият случай изглежда като елементарна статистическа грешка-или случайност. Искам веднага да уточня-въобще не става въпрос за всичките тези бутилчици и флакони в българските и небългарски аптеки, на които пише „Алое вера”.

Протоколът на въпросния доктор МакДаниел изобщо няма предвид  подобни консервирани продукти, неговата схема задължително включва специален  , свежо произведен сок от алое вера… Но както беше написано в публикуваното неотдавна прессъобщение, няма авторитетни доказателства и данни поне за минимален процент пациенти, изцелени от алое вера.

Накрая следваше снизходителното обяснение, че в крайна сметка пиенето на алое вера ако не друго, поне може и да поповдигне леко тонуса на здравия човек или поне малко да подобри самочувствието му.

И както се казва-накрая изборът остава за вас. И пак само от вас зависи дали ще го превърнете в съдбоносен избор. , когато става въпрос за противникът от най-тежката категория, наричана „Рак”.