Важни открития

1.Асцитът вече  е победен ?!

Сложная процедура удаления жидкости раковых клеток больше не нужна, заявляют ученые     The pump removes the dangerous build-up of fluid that many cancers cause. It means it can be drained out through the bladder naturally, rather than in hospital

Погледнете  миниатюрната  кутийка,прихваната  леко от човешки пръсти.Тази снимка обиколи целия свят,защото тя е възможното окончателно  решение на  един от най-страшните въпроси в онколечението-асцитът.

Припомням и обяснявам за тези, които нямат представа:

Асцитът не е самостоятелно заболяване, а едно тежко усложнениe и то най-вече при онкологично болните. Той е само следствие от патологичния процес в тялото. По тази причина, в добрите онкологични практики, а и в тъй наречените клиники за неотложна онкология, се препоръчва търсене на източника, който предизвиква асцит, тоест събиране на големи количества течност в тялото или в отделни негови органи.

Има няколко важни белега, които трябва да се знаят-ако след курс от 5-6-8 и т. н. химиотерапии се появи асцит, това означава, че провежданата химиотерапия е била или е започнала да става неефективна, че разклонените туморни клетки са нечувствителни към нея. Тоест, спешно се налага нова химиотерапия. Но запомнете- изборът принадлежи само и единствено на химиотерапевта.

Ако мерките се окажат неефективни или малко ефективни, задължително настъпва необходимост от пункция в коремната кухина/или в органа, където се е събрало по-голямо количество течност-тъй нареченото консервативно лечение. Процедурата е наричана още и лапароцентеза.

Лапароцентезата включва  пробиване на коремната кухина, близо до пъпа –по линия, която е добре известна на медицинските лица. Пункцията се провежда след прилагане на местна упойка. Цялата процедура протича бавно, защото течността трябва изтича много бавно

Всичко това публикувахме преди време в раздела „Усложнения”.Но и този откъс е достатъчен,за да разберете,че асцитът е едно критично състояние и ако то стане необратимо,изходът е трагичен.

А сега да се върнем на снимката и малкото устройство.Представиха го английски специалисти,заедно с жената,която вече е с имплантанта в тялото си. Английската 62-годишна онкопациентка стана първия човек в света,който демонстрира как човекът може да се движи с уникалния имплантант.Наричат го още и „Алфапомпа”,предпазваща от натрупване и изхвърляща навън от тялото  опасната течност.Защото тези събрани течности отделят и много новообразувания-разбирайте нови ракови и метастазни клетки.

Процесът е описан подробно медицинските книги-раковите клетки произвеждат тежка течност /асцит/, а после насъбраната течност от своя страна произвежда  новообразувания.Сами прочетохте  описаната наложителна процедура за отстраняването на асцита.

Алфапомпата чисто и просто не позволява голямо събиране,защото всяка ненужна за тялото течност се отправя към пикочния мехур и оттам-навън от организма.Лесно,безболезнено,чисто и …човешко.

Известно е също така,че при натрупване на асцит, на пациентите им се налага да изтърпят сегашната процедура на всеки три седмици,като повечето пъти издърпваната течност е от порядъка на 5-10 и повече литра.С такива проблеми най-често се сблъскват  една трета от жените с рак на яйчниците,а също така и онкопациентите с рак на стомаха,на панкреаса,на матката, на гърдата….

Сега с помощта на имплантанта „Алфапомпа” подобно изпитание отива в медицинската история.Нещо повече,с помощта на  същата тази помпа лекарите вече могат да проследяват развитието на рака в тялото,като анализират периодично асцита..

Създателите на алфапомпата обявиха,че най-скоро време започват пълноценните клинични изпитания.те ще се анализират от изследователски екип под ръководството на проф. Ханс Габра.Според него,помпата-имплантант е прост и надежден уред.Тя се самозарежда по безжичен начин направо през кожата, а по размери не  надминава iPod..

До този момент помпата е използвана експериментално и при лечение на пациенти с цироза и  рак на черния дроб.

2.Англичаните обещаха контрол над рака

Британцам пообещали установить контроль над раком в ближайшее десятилетие

Британският Институт за изследване на рака  / Institute of Cancer  Research  –  ICR/  обяви началото на  мащабен проект по създаването на генетическа банка за ракови клетки.  С пълното проучване на геномите на злокачествените новообразувания,  с натрупването и анализа на информацията се заема  Tumour Proiling  Unit –  специално създадено проектно подразделение на ICR,  призвано да се  ориентира в генетическата природа на рака.

Авторите на проекта смятат, че в резултат на тяхната работа само след  5-10  години на всички  онкоболни ще се прилага персонална терапия,  а това коренно ще промени днешната ситуация в тази област и фактически ще направи  онкологичното заболяване ако не напълно излечимо, то поне ще бъде контролирано заболяване.

В днешно време генетическо профилиране на новообразуванията се прилага само при няколко вида рак. Така при метастазиран рак на  млечната жлеза се определя наличието на ракова  хиперекспресия на гена HER 2 – следователно само в този случай е възможна терапия с препарата херцептин.

Препаратът вемурафениб  увеличава преживяемостта само при пациенти с метастазиран меланом,  които имат мутация BRAF  V 600.

Проектът  ICR  е  разчетен за три години.  В него са вложени  3  милиона фунта стерлинги. Проектът предполага създаването на глобална база  данни на  ДНК  с възможно най-широк спектър на разновидности т злокачествен рак,  а така също и геном на онкологично болните.  В   лондонската болна Royal  Marsden,  където е базиран ICR,  вече  се приемат за изследване онкопациенти.  В бъдеще този списък ще бъде разширен.

Проектът предполага също и генетически мониторинг на рака, за да се проследят измененията, да се открият вариантите на мутация и да  се разберат причините за често наблюдаваната неефективност към стандартната терапия. Вместо  стандартната в момента биопсия, в този случай ще се прилага разработената от специалистите на ICR технология за разкриване на ДНК злокачествени възпаления, свободно циркулиращи в кръвния поток.

Говорейки за проекта,  директорът на ICR професор Алан Ешворт  / Alan Ashwort / заяви:  „Това не е научна фантастика, това вече става днес. Звучи невероятно, но още след  5-10  години процедурата за генетическо профилиране на рака с избор на прецизирано лечение ще се превърне в нормална процедура за всеки онкоболен.”

В края на 2012 г. /декември/  стана известно, че във Великобритания е стартирал мащабен проект за пълно проучване на геномите на  100 хиляди пациенти,  при които са диагностицирани онкологични или редки заболявания.  Съобщава се, че проектът ще продължи от три до пет години,  а за осъществяването му правителството е предоставило на Националната служба по здравеопазване на Великобритания  / NHS /  100  милиона евро  /около 160 милиона долара.