Помощта на Земята

Историята на човечеството наброява много хилядолетия и във всичкото това време хората са живели без днешните лекарства, при това без умират поголовно като динозаврите. И приносът за това постоянно оживяване и оцеляване  заради природната помощ- винаги редом  да  се намира и всичко необходимо, което природата  е създала, за да може човекът сам да поддържа своето здраве или да се избави от повечето заболявания.

Днешните биохимици непрекъснато ни повтарят, че най-добрите създадени и произвеждани лекарства са на растителна основа. А последните няколко десетилетия от историята на онкологията /ако може да се приеме такава квалификация/ показват, че най-значимите положителни ефекти в борбата с рака са свързани с преоткриването на растенията с мощен антиоксидантен и антиканцерогенен ефект.
За две от тях ще стане дума по-долу:
 
Андрографис или калмег  /kalmegh/ на санскритски се превежда буквално като „Крал на горчивото”.Това е името на тревисто растение, култивирано в Индия, Китай и Цейлон,срещащо се  некултивиран вид и в някои райони на  Югоизточен Сибир.Това е един от човешките спасители до епохата на антибиотиците..Изключително горчиво на вкус,то си получава и знаменателното название „Жлъчка на Земята”. Ботаниците твърдят, че андрографисът,това  реално са 28 вида растения на едно растително семейство,но от тях само няколко са  с медицински качества. Първенството държи  Andrografis panikulata /Андрографис паникулата-АР/ .Така, с двете букви ще го означавам в редовете по-долу.

И така,защо в последните 10 години АР стана много популярен в САЩ и Скандинавия с името „индийска ехинацея” и вече  е основна съставка на редица лекарства и биоактивни добавки?

Обяснението е лесно и просто- в съчетание с още няколко лекарствени растителни „царе”- например елеутерококът или сибирски женшен-АР  при клиничните изпитания показва стабилни резултати в снижаване на вирусните заболявания, спомага за ръст на левкоцитите от групата CD4.

Малко известен факт е, че при страшната грипна епидемия /испанка/  в края на Първата световна война, която отнема живота на повече от 50 милиона души по цял свят, Индия буквално е заобиколена от епидемията-заради масовото профилактично и лечебно приложение на андрографиса.

Канадските изследователи в продължение на години изучават андрографолида,най-важната съставка на андрографиса и научно дешифрират защо андрографисът се е прилагал като спасение при някои от най-страшните болести на човечество.-напр. вирусът Ебола,птичият грип..Изследванията върху мишки показват, че андрографисът е мощен биологичен имуностимулатор в две направления-той произвежда антитела срещу  чужди микроби и вируси в тялото ,освен това  дава специфичен отговор срещу  злокачествени образувания  и спомага за пречистване на кръвта.

В последните години клиничните изследвания са концентрирани най-вече върху антиканцерогенните му качества. Елементите терпени, влизащи в състава на АР заставят раковите клетки да реагират на  АР, защото той  ги заставят да ограничат ръста си и изобщо да влияе ограничаващо върху започнало безкронтролно деление и процес на метастазиране..

В клиничните резултати е записано ,че андрографолидът  ингибира / запомнете този термин,той означава задържа,спира !!/  размножението на различни линии на раковите клетки;

Андрографолидът също така усилва фактора некроза на туморите /TNF/. Припомням, че думата некроза означава  умъртвяване,прекратяване на жизнеността.

Едно от дългогодишните изследвания показва, че концентрацията  на андрографолида след 48 часа се възприема от вътрешните органи така:
-в главния мозък постъпват 20,9%; в  далака-14,9%,в сърцето – 11,1%,в белите дробове-10,9%,в правото черво – 8,6%, в бъбреците-7,9%, в черния дроб-5,6%, в матката и яйчниците-общо 8,35%. Показателна е бързината на действие и вътрешно отлагане на андрографолида-той буквално „си свършва работата” и след 48 часа 90% от веществото напуска тялото чрез бъбреците и хранителния тракт. Както се казва,прецизен чистач-прочиства,действа,отива си…

Пак клиничните изследвания показват упорството на АР /андрографис паникулата!/, изразено в противодействие на различни видове рак- епидермоиден, левкемия,  рак на млечната жлеза/ вече  го прилагат като алтернатива на тамоксифен!!!/,саркоми,рак на простата, неходжкинов лимфом,отделни видове меланоми.При това има изключително ниска токсичност,като е противопоказан само при бременни и желаещи да забременеят,защото на всичкото отгоре е и природен контрацептив.

Японските клинични изследвания се концентрират върху спиращото му въздействие при рак на жлъчката. Само след 3-дневно приложение  в човешкото тяло са открити 8 ракови клетки, докато в същото време на неприелите  АР  са с над 120 ракови клетки.

Още през 1977 година в Китай АР е тестван при 60 болни от рак на кожата, като 41 души са  с метастази. В подробното съобщение, направено в Journal of Chinese Medicine, е съобщено,че 12 от 60-те души са с напълно изчезнал кожен рак, а при 47,получили заедно с АР и стандартното онкологично лечение, ръста на туморното развитие е спрян.

Обобщавайки всичко проверено по света, в 1966 година изследователи от САЩ получават ,след големи настоявания, разрешение от FDA /Американската агенция за храните и лекарствата/ АР да се произlежда със статус експериментално лекарство. Американските тестове показват, че екстракт от АР  безопасно и ефективно блокира развитието на рак на гърдата, простатата и неходжкиновия лимфом.

В 2002 година  20 пациенти в терминален стадий  на различни видове рак са  получавали  адъювантно,тоест,спомагащо лечение ,като АР е комбиниран заедно с Трансфер фактор и ИМУПлюс ,венозно аскорбинова киселина,агарикус блаойзе/екстракт от агарик/ и още някои други съставки /описани са в материала за Трансфер факторите  в този линк/. След половин година са живи 16,при това със значително високо равнище на НК/натурални клетки-убийци/ в кръвта и фактори за противотуморна активност и сила на тялото.

През април 2006 година изследоватeли  от Сингапур /държава с много интересни успехи в онколечението!!/, са се насочили към моделиране на веществото андронграфолид на АР .След проследяване на ефекта ,експериментално е доказано,че някои от съставките на андрографолида притежават от умерени до изключително високи ингибиторски /задържащи,заличаващи/ свойства при рак на гърдата и жлъчката. Данните са оповестени в Journal of Enzyme Inhibition and Medicinal Chemistry/.

Преди 6 месеца, през март,2008 година, изследователи от Индия  /Amala Cancer Research Center/ с високи положителни резултати са приложили комбиниран метод на хипертермия,лъчетерапия в съчетание с АР / специален екстракт от андрографис/.

Всичко дотук подсказва, че АР вече е  предпочитан и търсен в лечението на много видове рак и че ,като притежава ниска токсичност за човешкот тяло,той е много подходящ за участник в комбинирано лечение,заедно с традиционната класическа онкомедицина.
Някои от страничните му ефекти- главоболие,гадене,разстройство-се проявяват много рядко.

Чага  е другото природно богатство, към което се насочват изследователите и експериментаторите в търсене на нови средства за борба с рака.

Това всъщност е една гъба ,растяща само по брезовите дървета и в руски вариант популярното и име е трутовик,което всъщност е нещо съвсем близко до понятието „паразитник”.Официалното име е брезова гъба.,наричана за кратко ЧАГА.

И тя е многовековна лечебна позната на човечеството,като са я прилагали най-вече  при заболяване на жлъчно-чревния тракт /гастрити,язви на жлъчката и дванайсетопръстника/ и като болкоуспокояващо и тонизиращо средство. Географсик ареал-Русия,особено в сибирските брезови гори.Ловците и жителите на сибирската тайга ,където се среща най-вече чагата,са знаели,че ако я намерят и си приготвят от нея чай,ще изчезне всякаква умора и  изтощение.Прочута е легендата,че чрез нея се премахва всякакъв рак.
Каква е клиничната истина?

Клиничните приложения започват  още през 1951 година в бившия Ботанически институт на АН на СССР и в Ленинградската клиника на медицинския институт „И.П.Павлов”-едно от прочутите руски медицински учреждения и сега. Анализът показва,че чага съдържа комплекс от най-силните,известни в този момент,растителни лечебни качества, много висока антиоксидантна активност,невероятен комплес на микро- и макроелементи /натрий, калий, магнезий, манган, цинк, мед, желязо, алуминий, силиций,сребро,сяра,фосфор,калци../ Извършените дългогодишни изпитания с мишки и плъхове показват трайна тенденция на силно антиканцерогенно влияние и туморна регресия сред част от опитните животни.

Едва след години се пристъпва към клинично изпитание при болни-доброволци с рак ІV стадий,при които вече било невъзможна химио-и лъчетерапия,заради огромните туморни разсейки в съседни органи и метастазиране. Отчетени са: подобряване на общото състояние, поява на бодро настроение, повишаване на апетита, нормализиране на дейността на стомашно-чревния тракт.

В същото време намаляват: признаците на силно изтощение, нарушената терморегулация и потоотделянето на тялото,повишава се хормоналната активност на естрогените.При дълго приемане на чага при 50 % от онкоболните в последен стадий рак настъпва подобряване на кръвните показатели-повишава се количеството на хемоглобина,на еритроцити,проявяват се силни противоанемични свойства на чагата. И то при случаи ,когато традиционните  общ6оприети мерки-кръвопреливане или препарати-не дават никакъв резултат. С 2-3 пъти намалява болката,което довежда до спиране на болкоуспокоителните наркотици,подобрява се сърдечната дейност,възстановяява се желанието за двигателна активност и т.н. Някои от болните даже се върнали на работа в ограничен режим.Като цяло се отбелязва силно забавяне на ръста на раковите клетки и на метастазирането.,настъпва продължение на живота.

Дългите клинични проверки и изследвания в Русия завършват с  нормативен документ- още преди едно десетилетие,с разрешителна заповед на Министерството на здравеопазването на РФ ,препаратът чага се въвежда като  средство за онкопациенти в ІV стадий рак.
Подчертано е преимуществото на  чага пред  химиотерапевтични препарати ,заради липса на токсичност и странични действия от страна на брезовата гъба.Специално се отбелязват нейните „заслуги” при прочистване на тялото преди и след химио-и лъчетерапия.
В реда на ползите са: активизиране на мозъчната тъкан, тоест подобрява се биоелетрическата активност на кората на главния мозък;постига се стимулиращ и тонизиращ ефект върху централната нервна система; нормализира се обмяна на веществата;
Бързо се намалява болковия синдром; нормализират се функциите на стомаха,жлъчката, ;подобрява се сърдечно-съдовата дейност; подобрява се дихателната дейност; проявява се имуномодулиращо  и противовъзпалително въздействие…

Дълга редица от въздействия, които наредиха чагата като доказан биогенен стимулатор.

И накрая: и андрографисът, и чагата присъстват като основни компоненти в някои от продуктите на бъдещия ни център „Неогенезис”.