Герсон плюс Герсон

В този сайт има разказани пет вида от прочутите онкодиетотерапии.Сега е ред на шестата и тя е нещо като символ изобщо на онкодиетолечението. Създадена е преди около 80 години, после е допълвана и обогатявана – и така, до наши дни. А заглавието е лично моя игра-става дума за първоначалното дело на д-р Марк Герсон и продължението на дъщеря му Шарлота Герсон. Следователно става дума за нещо, което е опитвано, преживявано и доказано от стотици и стотици онкоболни в напреднал стадий рак .А както пише в своите лекции Шарлота Герсон, към онкодиетотерапията на Института „Герсон” тръгват най-вече онкоболни, на които са изписани буквално последните дози морфин.

Прибавете и уточнението, че това е един от малкото алтернативни методи в борбата с рака, при който човек може сам „да се вземе” в ръце , да намери подготвителните материали и продукти около себе си и да тръгне, воден само от волята си за живот.

Ако все пак искате повече информация или повече конкретност, можете да потърсите сайта www.gerson.org или пишете на електронен адрес info@gerson.org/ Това не е реклама, защото нямам нищо общо с Института Герсон/.Там има възможност за пряк контакт и консултиране и това е много добре, защото ви очакват точните специалисти и точните отговори- остава само да заговорите на английски.

Ако пък нямате такава възможност, остава да пишете на мен /info@anticancer-bg.com/ –но това не е особено добре, защото не съм медик, а разбирам най-вече от писане и журналистика. Но ако трябва, ще препращам вашите въпроси.

След това предисловие идва ред на същностните части на Герсоновата терапия:

 1. Соколечение
 2. Диета
 3. Медикаменти,включени в терапията
 4. Кафеени клизми,
 5. Рицинови клизми
 6. Нещо повече за д-р Марк Герсон и неговото дело

Животът ме срещна с един изключителен човек, с невероятен дух и съдба- писа ми, че лекарите вече са безсилни, че са прогтнозирали само малък срок живот.Така започна общото ни навлизане в Герсоновата терапия и нейните неочаквани възможности.

Преди конкретното изложение, ще подчертая, че ефектът на Герсоновата терапия е основан на пълното /или поне почти пълното/ изключване на химикали, химически обработени храни и всякакви други видове съвременни екстри -рафинирани, консервирани, замразени, мариновани ,пържени….Продуктите, които ще използвате и ще прилагате всеки ден трябва да са максимално чисти, свежи, натурални, необработени с химикали, торове, подобрители. Запомнете- колкото са по-чисти и по-надеждни, толкова по-добър ще е резултатът.

И това се отнася не само за соковете и диетата, но даже и за онова особено нещо, което се нарича кафеена клизма и за което вие още не предполагате какво невероятно чудо ще се окаже. Настоятелно моля да потърсите в по-големите български магазини онези пакети смляно кафе, на които е означена думата „био”-тоест, то е произведено от кафеени плантации, които не са обработвани с химически материали. Ако смятате, че са нещо непознато, лъжете се- поне аз вече от няколко години редовно намирам кафето с грифчето „био”/понякога го замества думата „органик”/.

1.Елементи на терапията:

Герсоновата терапия включва в себе си следните моменти:

А./Специална диета и режим

Б/. Соколечение на всеки час, 12 пъти през деня приготване и изпиване на плодови и зеленчукови сокове по специален подбор, за който ще стане дума в конкретния раздел. Един-два пъти дневно се препоръчва смесване на сок със сок от парче пресен телешки дроб /или препарат от черен дроб- ако го намерите!/;

В/Кафеени клизми- първоначално на всеки 4 часа /рициновите-само при неотложност/;

Г.Медикаменти- препарати от калий, йод, екстракт от щитовидна жлеза/ако намерите, защото на този етап ние не успяваме!/, витамин В3,панкреатин при необходимост от стимулиране на храносмилането, оригинално пчелно млечице…

А сега е време за конкретност.

1.А Д И Е Т А Т А

Като цяло диетата се състои в това, че напълно се изключват животински мазнини; сол; всяка химически получена храна или подправка; продукти, произведени с химическа помощ, всяка обработена храна ,особено в консервиран или маринован вариант; по-голямата част от подправките;

Силно се ограничават белтъчините, особено сложните белтъчини;

Увеличават се в най-висока степен и най-вече пресните зеленчуци, както и свежите плодове /сухи-само в краен вариант/

Повтарям- всички продукти, употребявани в тази терапия, е наложително да са най-вече натурални, свежи, необработвани с химикали!

От началото на 6-та седмица на терапията може по мъничко да се включват специално подбрани обезмаслени млечни продукти и нетлъста риба и пилешко месо,преди това онкопациентът трябва да яде само със сурова, прясна или в краен случай леко обработена вегетариaнска храна.

Има една колкото весела, толкова и неочаквана препоръка, която ще схванете чак няколко дни след началото на терапията- пийте сокове и яжте колкото може повече плодове и зеленчуци- ако не спите, пийте ги и яжте даже и през нощта!А ще будувате единствено от мисълта, че страшно ви се яде нещо от предишните храни!

А сега вижте най-напред забраните:

Забранете си:

 • тютюн и пушене; сол и заместители на солта; всякакъв вид наркотици /само няколко дни след кафеената клизма ще си спрете почти всички болкоуспокояващи!!!/;
 • консервирана, замразена, рафинирана, осолявана, маринована, пържена храна;
 • мазнини,масла /с изключение само на лененото студенопресовано масло, а малко по-късно и на студенопресован зехтин/;
 • алкохол, подправки /освен спeциално разрешените в друг раздел/;
 • гъби,соеви и бобови продукти;
 • орехи, авокадо, ягоди, краставици, ананаси, рафинирана захар, чай, пшенично брашно и производните му, питейна вода /ако сте жадни-пийте си соковете или в краен случай чай от лайка/;
 • газирани напитки, бонбони, шоколад, какао, кафе /имате си достатъчно чрез клизмата!/,сладолед,вафли,чипсове…

Само временно забранени- до края на 5 седмица:

 • яйца/за предпочитане е да ядете жълтък/ , пилешко месо, риба,
 • при силно отслабнал организъм- понякога и говежди бульон

Препоръчителни или даже задължителни:

 • ябълки/ и червени, и зелени,това е много важно/;
 • праскови, кайсии, банани ,френско грозде/касис/, виолетово или черно грозде; грейпфрут, манго, портокали, мандарини, круши, сливи…

Препоръчителни подправки: зелен лук ,зелен чесън,магданоз,лук сух ,сух чесън.,листа от целина /кервиз/..

Разрешени в неголямо количество и по-рядко: дафинов лист, кориандър, майоран/ душица/, розмарин, шафран, копър, градински чай /салвей/, киселец, мускат..

Всички останали-не са позволени!!

Специално –за лененото масло.То е единственото, което се препоръчва при ТГ /терапията на Герсон/. Има обаче един проблем- ако си го набавяте с бутилчици, то се окислява още на третия ден, даже и ако стои само в хладилника. Затова Ви препоръчвам да се ориентирате към една фармацевтична новост-големите капсули с ленено масло, които се продават и в България.С изключение на една марка скъпи американски, всички останали са на достъпни цени и с добро качество. Препоръчителната доза в първия месец на терапията е 2 супени лъжици дневно, което на практика прави поне 5-6 капсули.А те са по 90 или 100 бройки във флакон.През втория месец количеството се намалява на 1 лъжица. Ако можете, разтворете капсулите, изцедете ги внимателно и си премерете. Но каквото и да разберете, не забравяйте минимума от 1 супена лъжица, защото това ви е основния начин за набавяне на някакъв вид мазнина.И то от най-добри вид- омега-3-мастната киселина.

За всекидневна храна спокойно можете да разчетете 4-5 леки хранения от плодови или зеленчукови салати от разрешените храни, понякога запечени или сварени картофи, ориз,/идеален вариант- пълнени чушки с ориз!/,постен гювеч,с много малко добавен зехтин накрая и т.н. Хлябъте в много малко количество,по изключение, винаги черен,за предпочитане от ръж или друго непшенично зърно. …задължиштелно поглеждайте списъка с разрешени или забранени храни!!!

1. Б-С О К О В Е

Може би най-съществената част от ТГ.Няма смисъл да казвам,че преди всичко трябва да си имате изправна сокоизстисквачка,защото тя ще е основната ви хранителница по времето на цялата терапия.Разбира се,ще се налага да извършвате с нея следните действия-приготвяне на сока,бързо изпиване,след това демонтаж и измиване и подсушаване на сокоизстисквачката.Това отнема време от около 20 минути.Но 12 дневно,да си знаете!

И така-имате я.

И ще ви открия една малка тайна-Институтът „Герсон” препоръчва точно определени марки сокоизстисквачки,защото били най-добре отговарящи на терапията,но моето лично мнение е,че тук става въпрос за някакъв друг интерес.Мен буквално ме втресе като видях цените на тези сокоизстисквачки- обикновено най-евтината е 1000 и повече долара, плюс транспортните разходи. Затова ползвайте каквото имате под ръка или намерите.

Правило първо: сокът се приготвя на всеки час и се пие веднага, защото много от неговите вещества се окисляват бързо на въздуха-само след 5 минути той си променя цвета,което означава,че са се разградили важните антиракови вещества!!!

Правило второ-винаги започвайте деня с оранжев соки по-конкретно само с портокалов сок.След това си правете морковено-ябълковия /за кратко точно него ще наричаме оранжев/,после –зеления .Оттам –нататък започвате да редувате на всеки час оранжев-зелен.

Как се приготвят?

Портокалов сок: обелвате минимум 2 портокала, така че да получите сок около 230-240 милилитра.Запомнете тази мярка,тя ви е необлходима 12 пъти дневно

Употреба на портокаловия сок-един път дневно,само сутрин на закуска.

Морковено-ябълков: 1 червена ябълка и поне няколко моркова не по-малко от 3 едри/.Не пропускайте да си гарантирате чистота-тоест,търсите най-вече неторени, необработвани с химикали. За всеки случай половин час преди да ги прекарате през сокоизстисквачка, ги накиснете в повече вода.Няколко минути преди да влязат в нея,изхвърляте водата и ги оставяте на леко изцеждане.После се нарязват на парчета и бързо се пропускат през машината.

Употреба: 6 пъти дневно

Зелен сок :вземате 1 зелена ябълка /но не жълта!!/,половин или цяла зелена салата/маруля/,четвърт зелена чушка/сортовете за печене/,може и парче червено зеле, поне 2-3стръка кервиз/целина/,поне няколко стръка и даяже цяла връзка зелен магданоз. Същият начин за предварително водно пречистване, като при оранжевите продукти. След няколкоминутното отцеждане на вода, започвате да пропускате зелените растения, като ги редувате,за да се смеси добре сока им.

Употреба-5 пъти дневно

Внимание- сок от прясно парче телешки дроб: вземате 100-150 грама напълно пресен, незамразяван и абсолютно необработен телешки дроб и го нарязвате на дълги ивици. Пропускате ги редом с морковите и червената ябълка.Добавя се само в този вид сок.

Употреба на този сок-ако е възможно поне веднъж или 2 пъти дневно.,в продължение на няколко седмици.

Тук правя уговорка: много неприятно чувство.Поне аз не го изтърпях.А и самият Институт Герсон, доколкото знам, се е отказал точно от пресния дроб и го е заменил със специални инжекции от препарати, получени от черен дроб. Макар да признават, че със суровия дроб е къде-къде по-полезно.

Но Ви казвам, че ако изпитате същия потрес, спрете го и увеличете количеството на оранжевия сок с 1 порция. Или пък се изхитрете и отвреме-навреме изяждайте парче напълно пресен черен дроб, съвсем леко запечено по горния слой, като този полусуров вид можете да си го догарнирате и с прясно изцеден лимонов сок

1.В- К А Ф Е Е Н И К Л И З М И

Знам, че ще ви стреснат ,но това е само първоначално, само за 1-2 дни, после ще знаете, че са нещо невероятно.В никакъв случай не приготвяйте течността за клизмата в алуминиеви съдове. Изобщо това понятие „алуминиеви съдове” трябва да е забранено в дом, където има онкоболен.Те не са препоръчителни и за здравите, впрочем!

Проготвяне на кафеения разтвор:

В 950 милилитра вода /това е американския 1 кварт/ добавете 2 супени лъжици с връх мляно, неразтворимо кафе. Разбърквате и оставяте до точката на кипване.,като съдът през цялото време е без капак /така изкипява маслеността на кафето/.След лекото кипване поставяте похлупак и варите на много бавен огън още 15 минути.Отстранявате съда и след леко поизстиване премервате течността.Доливате от предварително преварена вода до първоначалната мярка от 950 грама,тоест възстановявате онова количество , което се е изпарило,оставяте още да поизстине и после прецеждате през едра цедка.

Няма смисъл да обяснявам как се прави клизма- в аптеките има готови т.н. клизмени гутатори или подобно име.Купете си с вместимост 150- 200 грама. Напълвате гумената топка/гумената круша/ с изстиналата кафеена течност, като преди това сте намазали накрайника сд мазнина, за да влиза в ануса по-лесно.

Намирате си удобно място, за да бъдете в покой. И вкарвате цялата течност.После правите с мускулите всичко възможно,за да издържите 12-15 минути.След това в тоалетната с напън изхвърляте течността, тя вече ще е свършила полезното си дело.Ето,с помощта на тази клизма в момента един свиден човек прекрати дозите морфин и почти не посяга към болкоуспокояващи.

Този вид клизма се прави на всеки 4 часа!!!

1.Г- Р И Ц И Н О В И К Л И З М И

Само ако е необходимо!

Сутрин-гълтате 2 супени лъжици рициново масло,после отпивате чашка горещо подсладено кафе/това е единствения случай, в който можете да си позволите пиене на кафе!/

След 5 часа вземате 950 грама топла вода, разбърквате с още 3-4 лъжички рициново масло, прибавяте и мъничко настърган тоалетен сапун, защото рициновото е голям хитрец и не търпи смесване с вода.Разклатете енергично за максимално смесване.Пак със същия вид клизмен гутатор като до последния момент непрекъснато разклащате енергично ,иначе рициновото ще остане по стените, а не във вас.

Приложение:2 пъти дневно в началните седмици,после-по необходимост веднъж на 10-15 дни.

Ако нямате потребност,спестете си точно този момент.

Много важно: Герсоновата терапия е противопоказана при следните случаи:

 • наличие на присаждани органи;
 • разпространен рак с местастази в мозъка;
 • първоначален рак на задстомашната жлеза само след химиотерапия /преди химоотерапия и този вид рак търпи добро приложение на Герсоновата терапия/

Обобщение на терапията

А сега да съберем всичко на едно място:

 • чрез оранжевите сокове получавате в голямо количество природни каротеноиди, които атакуват директно злокачествените образувания;
 • зеленият сок напълва тялото ви с изобилие от хлорофил, а той също е от враговете на злокачествените образувания.

Приемани в най-чистия и най-свеж вид ,те влизат направо в кръвта, насищат я и я обогатяват с много важни антиракови и антиканцерогенни продукти.Това буквално е като най-съвършен вид кръвопреливане директно от растенията към вас.

Освен това соковете са и вид директна храна,която направо храни организма,докато плодовете и зеленчуците изискват дъвчене, поглъщане..А както знаем, при почти всички онкоболни в напреднал стадий рак има сериозни стомашни и хранителни проблеми.

И накрая-за кафеените клизми.Колкото и да ви се струва неприятно или противно в началото не си и помисляйте да се откажете от тях.Така приготвената кафеена течност и нейното престояване 12-15 минути у тялото е невероятно важен момент- кафето буквално пречиства дебелото черво,цялата коремна кухина и отива право към черния дроб. Тези кафеени клизми имат важната задача да облекчат работата на човешкия черен дроб и основно да го пречистят. Освен това,те силно облегчават болката.Например д-р Мирс смята,че очевидно обезболяващият ефект на кафеената клизма се дължи на факта,че за пръв път в защита на организма се включват и мускулите на таза, които ту се свиват, ту се разхлабват,в зависимост от момента на клизмата.И освен това изпращат кафеената течност директно към главния пречистващ човешки орган/черния дроб/,като го тонизират,прочистват и подсилват едновременно.А той от своя страна изпраща получената тонизираща помощ по-нататък,чак до мозъка.

Много важно: кафеените клизми отстраняват жълто-зеления цвят на кожата само за 10 минути. Можете да си представите какво ободрение настъпва в нашето тяло след престоя на тази 200-грамова кафява течност.

/Да не пропусна-течността можете да си я приготвите от предната вечер, но само колкото да стига за 1 ден.За повече време не е препоръчително, защото настъпват ферментни процеси/.

И още нещо-след няколкодневно прилагане на кафеените клизми ще дойде време,в което на онкопациента неистово ще му се спи. И няма да иска нищо друго да прави. Видях как изглежда това с очите си. Но дневния режим трябва да се изпълни, както и не бива да се пропуска нито ден без кафеените клизми.В останалото време ще намерите начин да си отспите. Което,впрочем, е прекрасно чувство.

Една специална бележка: в последните десетилетия,навярно под влияние на доказателствата на Нобеловия лауреат Лайнус Полинг , и д-р Хофер /погледнете заглавието”Ортомолекулярна терапия” в раздела за класическата медицина/, и Шарлота Герсон включват допълнително приложение на високи дози витамин С.

За здравите хора, посредством храната и течностите, всекидневната доза обикновено е в рамките на 8-10 г витамин С. И ако храната е най-вече в суров вид и качествена по съдържание, почти няма потребност от хранителни добавки с витамин С.

При онкоболните е съвсем друго,там потребността от витамин С е с пъти по-голяма. Съществува,според Л.Полинг, важната „точка на насищане”,при която витамин С атакува при раковите клетки и постепенно ги смалява. Тъкмо Полинг приема,че за онкопациентите тази „точка на насищане” е минимум 18-20 грама.Затова обикновено практикуващите спомагателно лечение с витамин С препоръчват на своите пациенти дозата да е над 20 г дневно.Има немалко доказателства,че и при още по-големи дози витамин С, приложени венозно,настъпва,още по-значително обезболяване и даже намаляване на туморните образувания.

Това не е мое заключение, а е дело на учени и лекари със световна известност.А решението го взема всеки онкопациент поотделно.

1.Г- М Е Д И К А М Е Н Т И:

 • калий-необходим е заради безсолната диета .В американската програма пише,че се прибавя към всеки сок по чаена лъжичка 10-процентен разтвор от калий /варианти глюконат,фосфат,ацетата/.Обаче трудно ще го намерите,защото не сме Америка.Следователно остават таблетките с калий.
 • йод- знаете,че в големи дози е отровен, а в малки е крайно необходим за организма.И не забравяйте,че всекидневната ни потребност от йод се измерва в няколко милиграма В ТГ тя варира през първите 3-4 седмици по 3 капки 4-6 пъти дневно в оранжевия или портокаловия сок/след малко След това намалете дозата на 3 пъти по 1 капка.Никога не се слагат капки йод в зеления сок.Хлорофилът не търпи такова прибавяне!
 • екстракт от щитовидна жлеза- поне аз досега не мога да намеря.Но ако си изпишете от САЩ,да знаете,че в първите 3-4 седмици е по 5 таблетки дневно,по време на ядене.Ако получите обаче лека тахикардия /сърцебиене/,значи имате предозиране и Институтът „Герсон” тогава съветва да ги намалите например на 2-3.А за жените по време на менструален цикъл тези таблетки се прекратяват временно.;
 • витамин В3-много трудно се намира у нас,т.е. няма го, откакто не го произвеждаме и не го внасяме.Иначе го препоръчват във вид на кристалически прах на никотинова киселина.Мен ако питате,добре е да се намери изобщо какъвто и да е вид,но в този момент не съм го открила.
  В много тежки случаи Герсон го е препоръчвал да се използва до 40-50 грама на час.Може да предизвика прилив на кръв към кожата,но това означава силен ефект на В3.И за да не се плашите, можете да го разбивате на неголеми дози в храната, така ще се намали този ефект.
 • специален продукт-чистото пчелно млечице; при невъзможност можете да го замените с Royal Jelly, продават го в специални кутии, най-често като китайски продукт.У нас във всички пчеларски магазини оригиналното пчелно млечишце се съхранява в хладилници и може да се намери в истинския си вид.Препоръчително е да се приема не повече от 3 капки и то сутрин,т.е. в сутрешния портокалов сок,например.

И накрая-ако имате сериозни проблеми с храносмилането,на помощ трябва на дойде pancreatin.Това са ензими, които ще донесат облекчение. Приема се след хранене.

Няколко думи за Герсон

Доктор Макс Герсон е роден в Германия и следва медицина в 4 немски университети.По време на следването страда от тежко мигренозно главоболие и никой от известните лекари не можал да намери лечение за тези болки. Блестящият тогава студент Макс Герсон започва сам да проучва как да си помогне.Сред многото ровене, един ден открива в средновековен италиански медицински текст лечение чрез антимигренозна диета.И болките съвсем скоро изчезват

Вече практикуващ лекар,д-р Герсон първоначално предписва тази диета на всеки свой пациент, страдащ от силни мигренни болки. Но когато разбрал,че с тази диета се лекуват и няколко негови пациенти с кожна туберкулоза, той открил, че диетата е еднакво добра и за тогавашната смъртоносна диагноза. През 1924 година го канят в туберкулозната клиника в Мюнхен, където прилага на пробно лечение 450 доброволни пациенти.След като направил специална охрана, за да пресече вечерните домашни подаръци от колбаси и сметана, той постига изумителния резултат: 446 напълно оздравели от кожна туберкулоза!

През 1928 година при него пристига пациентка ,оперирана и обявена за безнадеждна,с метастазирал рак на хранопровода.Казала,че е чувала и изучила подробно неговата лечебна диета и помолила да я приложи и на нея.Доктор Герсон и обяснил къде и какво е лекувал до този момент и завършил с отказ-никога не е лекувал онкопациенти и няма представа как ще протече тези диета за тях. Пациентката отговорила, че твърдо е решила да си я приложи и отказала да напусне кабинета.Даже поискала той да повика полиция, защото нямала никакво намерение да мръдне от стола.Пред очите му написала декларация, че го освобождава от всякаква отговорност от резултатите на лечението и.

Доктор Герсон знаел,че случаят е безнадежден,но и разбирал, че все едно, повече на тази жена никой не можел да навреди. И я подложил на терапията. След 6 месеца в тялото на жената нямало и следа от рак. А междувременно се явили още 2 души с неоперируем рак на жлъчката. След доста години д-р Герсон написал, че в този момент самият той не е вярвал в успех и че тогава още не бил предвидил някои важни допълнителни елементи на своята система.Едно от тях се оказало специалния подбор на храните и точно определеното равновесие между каротиноидите и хлорофила.

Но той открил най-важният принцип на тази система- организмът е в състояние сам да излекува себе си ,стига да има опорните точки за възстановяване на човешката имунна система.

През 1933 година, още в началото на настъпващия период на хитлеризъм в Германия, той емигрира първоначално в Австрия, после Франция и накрая достига до САЩ.Във всеки пункт на местоживеене търси и подобрява своята онкодиетотерапия.

Макс Герсон умира през 1959 година.

Години след неговата смърт дъщеря му Шарлота Герсон учредява Институт Герсон, с прилежащите към него лечебни клиники- в щатовете Аризона и Ню Йорк и в Мексико.