Експериментът в Чикаго

Грейпфрутовый сок поможет в борьбе против рака Как ви се струва-чаша грейпфрутов сок може да увеличи три пъти  ефекта на антираковото лекарство!

Не е измислица или безумна идея от някой интернет форум-това е вече и научно,и клинично доказано. И въпреки  преживяването на рекордните августовски температури в много държави на света, известието за експеримента и изследванията в Чикаго бързо станаха водеща новина  в онкологичния свят .

Накратко-завърши първото  мащабно клинично изследване,което проучваше влиянието на хранителни продукти  върху лекарствата против рак и върху самото лечение.

А в подробности-онкомедици от Чикаго проведоха продължително и задълбочено проучване за въздействието на грейпфрутовия сок и вероятността точно той да усили ефекта на антиракови лекарства. Резултатите от това изследване са повече от впечатляващи. . На 9 август те станаха световно известни.

Крайният извод: чаша грейпфрутов сок с обем  230 мл на ден може да повиши ефекта на антираковите  лекарства  над 3 пъти / над 300 %/ и освен това да намали себестойността на лечението поне два пъти.

Наистина новина!

Началото е с идеята на екип онколози от Университетската клиника на Чикагския университет да установят с прецизен анализ как храната /или само определени видове хранителни продукти/ влияят върху препаратите,приемани по време на антираково лечение. Изборът на грейпфрутов сок не е случайност-предварително са анализирани неговите биохимически свойства и съставки. Очакванията са той да спомогне да се намалят  и дозите на  тежките лекарства и заедно с това да се окаже възможност /и то колкото евтина,толкова и полезна!/ за намаляване на пословичните им странични  действия.

Всички изводи и целия подход на това изследване са подробно са описани в списанието Clinical Cancer Research.

Експертите от чикагския медицинско-изследователски екип твърдят,че грейпфрутовия сок и  лекарствата,които са създадени за помощно действие,правят едно и също нещо-те увеличават концентрацията на основните лекарства в кръвта на онкопациента. Доскоро такъв феномен се е приемал само като  опасност от предозиране.

Ръководителят на изследователския екип  онкомедици д-р Езра Коен от Медицинския център към Университета в Чикаго  обяснява,че целта на изследването е била да се провери прецизно дали всекидневното приемане на точно определено количество от  грейпфрутов сок влияе на ефективността и биологическата достъпност на сиролимуса /антираково лекарство/. Сиролимусът, който е перспективен антираков препарат, е създаден и разработен в последните години.

Кратката характеристика,според производителя му,е следната: това е имунодепресант, с активиращо действие на Т-клетките /туморните клетки-убийци/,има специално блокиращо въздействие при присадени органи или стволови клетки. Намалява Т- и В-лимфоцитите, намалява риска от отхвърляне на присадения орган. Първоначално е създаден само за  контрол на имунитета при присаждане на органи,но по време на клиничните изследвания се оказва,че е и ефективен антираков продукт. Само че основна причина за забавеното му антираково приложение са страничните му-и то нелеки- ефекти.

Редовният прием на сиролимуса в неговата антиракова ефективна доза е 90 милиграма на седмица,но в това време онкопациентът обикновено се „сдобива” с  тежки пристъпи на гадене и повръщане,съпроводено и със силно разстройство. Заради тези „прелести”,вместо ефективната форма,онколозите са принудени да намалят дозата наполовина-на 45 милиграма седмично. Това от своя страна намалява и антираковата му ефективност.

Експерименталният екип начело с д-р Езра Коен си поставя задача да се намери  сигурен път да се преодолеят тези странични действия,за да може да се прилага реалната терапевтична доза. По тази причина,след анализи и преценки,изборът се концентрира върху сока от грейпфрут във всичките му аспекти-свойства,състав,възможен ефектии не на последно място-намиране на необходимото количество  редовен прием на грейпфрутов сок Обърнете специално внимание на този факт !-още в началото на изследването става въпрос за редовен прием като задължителен елемент в дневния порцион на онкопациента .

В изследването участват 138 доброволци,част от които са с  неизлечими форми на рак и такива,които  били в този момент на лечение в чикагските онкологични клиники.

Доброволците-пациенти били разделени на 3 групи. Първата е приемала само лекарството  сиролимус, втората е приемала сиролимус плюс чашата грейпфруктов сок, а третата-сиролимус и допълнителното лекарство кетоконазол-препарат,създаден само за да увеличава действието на другите приемани лекарства.

След приключване на експеримента се оказва,че втората и третата група еднакво добре усвояват сиролимуса и не са почувствали или поне съвсем слабо са почувствали неговите странични действия. Внимателните наблюдения и анализи са наложили следния извод: помощното лекарство кетоконазол помага сиролимуса да даде около 5 пъти по-ефективно действие,но в същото време  трябвало да се отчетат допълнителните особености на самия кетоконазол. Плюс разходи,за да се създаде и произвежда специалното съпътстващо лекарство кетоконазол.

В същото време  почти подобна ефективност имало и при групата с грейпфрутовия сок. . И нещо изключително важно-тъкмо при приемащите  сока ефективната антикаракова доза на сиролимуса слиза на 16 милиграма седмично/вместо страшните 90!/

Обяснението е във фармацевтичните свойства на плода-той има способността да блокира стомашните ферменти,които дотогава  са разрушавали молекулата не само на сиролимуса, но и на  други антиракови лекарства.

Ефектът на чашата грейпфрутов сок започвала да се усеща само няколко часа след изпиването му и този предпазен ефект се запазвал в организма в течение на няколко следващи дни. Редовното приемане на 230-те милилитра в дневния хранителен режим осигурили на участниците в изследването доказана полезност на сиролимуса,неоткрита дотогава. А ако си спомняте и за специално създаденото помощно лекарство кетоконазол, грейпфрутовият сок реално го направил излишно!!!

С други думи,всекидневната чаша от тези 230 мл грейпфрутов сок донесли:

– над 350 % ефективност на сиролимуса

+  тройно намаляване на дозата /тоест поевтиняване на лечението/

+ доказана безполезност на другото помощно лекарство/още по-евтино лечение срещу рака/

+ избягване на тежките странични действия на антираковото лекарство /в случая  е сиролимуса/

Впечатляващо,нали! И само като си представите,че по българските цени чашата с 230 мл грейпфрутов сок струва 2 лева!

Доктор Коен специално откроява медико-икономическата страна  на експеримента и заключенията-световен проблем е да се съкратят държавни средства от ненужни количества и видове лекарства, по-ниска себестойност на антираковото лечение,избягване на ненужни страдания за онкопациентите,съставяне на хранителни програми от много полезни и важни за онкопациента вещества.

Екипът на д-р Езра Коен твърди,че това е първото в света научно и клинично изследване  за влиянието и въздействието на някои хранителни продукти в антираковото лечение. И намеква,че скоро навярно предстоят и още подобни открития.

И накрая-нещо весело-любопитно. За да бъде честен спрямо онкопациентите,които,очаква се, ще посегнат масово към чашите с готово приготвен сок,изследователският екип си направил труда да  изпробва качествата на много марки грейпфрутов сок,докато открили подходящия полезен вариант. Но чикагските медици са се изхитрили и пазят в тайна точно коя търговска марка се е оказала най-добра. Представете си сега каква надпревара ще е на производителите на кутии и бутилки с грейпфрутов сок да бъдат тъкмо те назовани като най-полезни!