ВРАГЪТ „СЛАДКО”

І. Ракът  „се храни” от сладкишите!

Какво е захарта? Преди всичко тя не е фактор само за излишни калории !  Както показват новите изследвания в онкологията, захарта е основната храна за злокачествените  клетки,  които се подхранват от нея по същия начин, както действа маята при брашното за хляб. .

Преди няколко години учените от Калифорнийския университет в Лос Анжелис /University of California – Los Angelis/ доказаха след продължителни наблюдения и експерименти, че раковите клетки в задстомашната жлеза усилват делението и размножаването си като  използват като основна храна фруктоза/известна и като плодова захар/ –  продукт, получаван  от разграждането  на захарта. Тези резултати имат голямо значение за пациентите, страдащи от рак на панкреаса, на стомаха и на червата.

С това се обяснява и забелязаната по-рано връзка между употребата на фруктоза и засилването на една от най-агресивните форми на рак-тази на задстомашната жлеза.

– Нашите изследвания доказват вредата  от т. нар. диетична употреба на рафинираната фруктоза/рафинираната плодова захар/, Те също показват и доказват,   че намаляването на употребяваната от онкопациента фруктоза води до забавено развитие на рака на задстомашната жлеза-така екипът  коментира своето главно заключение от  продължителната си работа. .

Резултатите  от тези изслeдвания са публикувани в списание  „Изследвания на рака” /Cancer Research /. Учените от този екип напредват в своите изследвания и намират все по-солидни доказателства за вредата  от захарта. И не случайно те вече няколко пъти предупреждават :  злокачествените клетки   се развиват и подсилват най-вече с помощта на монозахаридите. Оказва се, че раковите клетки също имат нужда от глюкоза,   но те я използват по друг начин да набират все по-голяма скорост и големина в тялото.

Екипът извършва следния лабораторен експеримент: човешки ракови клетки от задстомашна жлеза/панкреас/ са хранени последователно или с глюкоза,   или с фруктоза.   Оказва се,   че нарастването и агресивността на раковите клетки се стимулира от и двата монозахариди, но много по-бързо ги подсилва  фруктозата. Извод, който накара изследователския екип да отправи своето спец. иално предупреждение към онкодиетолозите- да преценят внимателно всички източници  на захари и особено на фруктоза.

ІІ. Много захари- опасност от рак на червата!

Ракът на дебелото черво е на трето място сред най-разпространените онкологични заболявания и също така трети по  смъртност рак в развитите индустриални страни.   Според данните от изследване, проведено от специалисти в Университета „Ешива” в САЩ, високият риск от развитието на този вид рак е  свързан предимно с повишеното равнище на глюкоза в кръвта.

Дълги години в медицинските среди се считаше, че рискът от развитието на рак е много висок най-вече при пациенти със затлъстяване, доколкото затлъстяването се съпровожда с повишено ниво на произвеждания в организма инсулин.   Новото изследване доказа, че влиянието на затлъстяването върху този вид рак може да бъде свързано предимно с  повишената глюкоза и че именно този механизъм е ключов в развитието на конкретно опасно заболяване. Изводът беше смайващ-повечето употребявани сладки храни и наличието на високи нива глюкоза и/или фруктоза увеличават двукратно риска рак на червата.

Според списание „Медицинско посолство”, новите факти за пореден път подчертават важната потребност от самоконтрол при приемането на сладки храни.   Но точно това ограничаване в разумни граници може да ви избави от много здравословни проблеми.

 ІІІ. Неправилното хранене-смъртоносен риск

Физическите упражнения и доброто хранене могат да намалят раковите заболявания с цели 40 %, твърди информационната агенция  Европа Прес. Тя се позовава на специалната предупредителна информация на Испанското общество по   радиационна онкология.

Испанските експерти в тази област потвърждават, че ако се коригира начинът на хранене и видовете храни, най-голямо ще  е намаляването на риска  от развитие на рак на млечната жлеза, на дебелото черво, на стомашно-чревния тракт, на   хранопровода. Само малко коригиране – и предпазването ще е равностойно на поне 4-6  милиона случаи годишно „спестени”за тези видове  ракови заболявания в света.

Тази цифра е сравнима с числото на смъртоносните ракови заболявания, предизвикани от тютюнопушенето.   Проблемите с нарушения в храненето на онкопациента се проявяват по-често в късните стадии от развитието на рака. Но  те могат да се появят и в  15% – 35 %  от случаите в много ранен стадий от заболяването, при това тъкмо нарушенията в храненето да подскажат наличие на сериозен здравословен проблем. .

Затруднения и нарушения в храненето се предизвикват и от такива видове лечения като хирургия, лъчева или химиотерапия,   които водят до понижаване на апетита или трудности в нормалното придвижване на храната в стомашно-чревния тракт  /дисфагия/.

В днешно време има много публикувани изследвания,   които позволяват да се обобщят редица препоръки п отношение на храненето,   като намаляване на употребата на продукти, свързани с влошаване при определени видове рак/разбирайте последващо подсилване и нарастване на раковите клетки/. В същото време става изключително важна  консумацията  на такива  хранителни продукти, които имат защитни функции и подобряване на състоянието на човека с диагноза „Рак.

Едно надеждно изпитано средство, което намалява желанието за сладки храни, е увеличението на плодове, зеленчуци, зърнени  и някои бобови продукти в хранителното меню. Притежаваните в тях растителни фибри и влакна са изключително важни -и за здравия човек, и за онкопациента.

Но в същото време  е наложително да се знае и нещо също толкова важно:повече от решаващо е да се прави специален или поне елементарен подбор и на плодовете.

– От всекидневното хранене на човека с рак в тялото  трябва да се изключат или ограничат /да не се приемат в големи количества/ онези плодове, които са лидери по притежавана фруктоза. За България най-познати са  крушите, бялото/сладко/грозде, пчелния мед, бананите, ананаса, пъпешите, динята/някои от сортовете и/.

Но е добре да се знае и още един безспорен факт-повечето от фруктозата и захарта организмът не получава от плодовете, а най-вече от напитките /всички видове газирани и сладки напитки/, сладкишите и сладките тестени изделия . . .