Открития

Великобритания : чудо-таблетки  побеждават окончателно злокачествените меланоми

Английски учени  са вече на границата на окончателното създаване на ефективно лекарство срещу най-опасната форма на рака на кожата.При това таблетките-чудо ще помогнат и на онкоболни ,които са вече на финалния стадий на болестта,когато  злокачествените образувания са се разпространили по целия човешки организъм.

Лекарството все още е с клиничното си име   RG7204 теоретически може напълно да измени методът за лечение на злокачествения миелом-най-смъртоносния вид на рака на кожата и един от най-трудно лечимите видове рак.При това-обърнете внимание!- смъртоносно поразяващ най-вече хора в млада възраст.

След дълги изследвания над субстанцията  RG7204 вече има убедителни доказателства за това,че това антираково лекарство съществено подобрява състоянието на болните в четвърти стадий.В 80 % от случаите злокачественото образувание значително намалява,което от своя страна е феноменален резултат,който на сегашния етап на лечение на този вид рак изобщо не може да се постигне с никакви методи.

Създаването на RG7204 e станало възможно след разшифровка на човешкия ген.Учените са постигнали убедителни доказателства,че поне в половината от случаите на най-агресивната форма на рак на кожата се наблюдава определен генетичен пробив.Заради този пробив раковите клетки започват много бързо да растат и се разпространяват.Но RG7204   успешно открива и блокира ген,наречен  BRAF и това блокиране довежда до намаляване на размерите на злокачествените образувания.

Учените от лондонския медицински център Royal Marsden предполагат,че новото лекарство ще бъде  най-голямата крачка напред в търсенето на лечение за този най-смъртоносен вид рак на кожата за последните няколко десетилетия.

-Това е невероятно,потресаващо откритие-казва авторът на изследванията д-р Джеймс Ларкин-като отчитаме нарастващото число на този вид раково заболяване сред младите хора,резултатите от нашите изследвания внушават голяма надежда и оптимизъм.
RG7204 окончателно забавя и стопира активността  на този вид ракови клетки.Надявам се лекарството да стане напълно достъпно за пациентите в най-близко време.

Убеден съм,че това ще стане още в началото на идната, 2012 година!

Израел: раждат се деца-донори

Израелката Лимор  Хасон / на 43 години/ стана една от първите израелки,получили възможност да заченат и родят дете-донор.Това съобщение направи преди няколко дни едно от най-популярните израелски издания на иврит „Едиот Ахронот”.В процеса на екстракорпоралното оплождане лекарите са подбрали ембрион с такива качества,с които  бъдещото дете да  стане идеален донор за костен мозък за своя деветгодишен брат,страдащ от левкемия. Болното дете на Лимор е минало интензивен курс на химиотерапия и сега практически е здраво,но лекарите са предупредили майката,че болестта може да се върне- и в този случаи животът на детето може да се спаси единствено с присаждане на костен мозък. Поне от 5-6 години учените-изследователи на този вид злокачествено заболяване предупреждават,че левкемията се завръща при 50 % от вече излекуваните пациенти.
На специална пресконференция Лимор Хасон е разказала на журналистите, че за възможността да роди „идеалния донор” за своя  9-годишен син,  и е съобщила лекарка-онколог,когато самата Лимор споделила с нея намерението да си роди второ дете.Лекарите са разяснили на майката,че чрез съществуващата в Израел най-съвременната техника за генетичен анализ,който се провежда чрез системата ЕКО, жената може да си роди дете с предварително зададени „параметри” и че тази възможност е най-доброто планирано спасение за голямото и момче,ако левкемията се прояви отново.

Доскоро техниката за генетичен подбор  на ембрионален стадий се е  използвала само за предотвратяване на раждането на деца с тежки генетични увреждания- и то в случаите,когато в семейството на някой от родителите  има наследствени заболявания.Но  днес вече са започнали да я прилагат и за създаване на „идеалните донори”.

Огромното преимущество на този метод се състои и във възможността  за евентуалната трансплантация  да може да се използва даже само пъпната кръв,събрана по време на раждането-и така няма да има потребност от вземане на костен мозък от новото дете.

Ембрионите се тестват на най-ранен етап на развитие,когато те се състоят само от 8 клетки.За определяне  на генетичното съответствие се прави анализ по 26 параметри.По думите на лекарите,подходящ се оказва средно по един на всеки  4 ембриона-точно него присаждат в утробата на майката.

Макар че методът на генетичния подбор на ембрионите в този момент предизвиква сериозни етични дискусии в света, в Израел той вече е позволил да се спасят няколко човешки живота.