В Германия – безвъглехидратна диета при лечение на рак

Отскоро  за лечението на онкоболни- наред с познатите три възможности: операция, лъчева и химиотерапия-вече се прилага успешно и безвъглехидратната  диета.Методът е въз основа на открието, направено още през 1924 година /тоест  преди 86 години!/ от германския лекар Ото Хенрих Варбург.За изключителните си открития в борбата с рака през 1931 година на Ото Варбург е присъдена Нобелова награда.

В какво се състои неговото откритие отпреди 8 десетилетия?

И така- вместо да  изгарят захарите, постъпващи в тялото  при приемането и обработката на храната, както това се прави от здравите клетки, раковите-напротив-превръщат захарите и глюкозата в млечна киселина.Ото Варбруг предположил /  поради  липсващата днешна апаратура/,че точно това явление е причина за растежа на раковите клетки и на тяхната все по-нарастваща агресивност.Цели 8 десетилетия твърдението и предположението на д-р Варбруг са забравени, но в последните 5-6 години  тъкмо чрез модерната клинична апаратура започнаха едно след друго доказателствата  за  верността му. Неслучайно  от известно време буквално с настървение започна преоткриване на трудовете и твърденията  на проф. Варбург.

Тук ще направя едно малко отклонение- на него принадлежи първото твърдение, че очевидно високите дози витамин С влияят отрицателно на раковите клетки и  задържат не само растежа им, но   са и  в състояние да предизвикат туморна регресия. Няколко десетилетия след д-р Варбург истинността на това твърдение, но вече със солидни реални доказателства, прави друг виден учен-,който също получава Нобелова награда- това е забележителният биохимик на 20 век,д-р Лайнус Полинг.

Да се върнем отново на д-р Варбург и днешното му поредно преоткриване: за раковите клетки млечната киселина е крайно необходима, защото тъкмо  тя разлага околните тъкани и ги подготвя за злокачественото им преобразуване. По такъв начин раковите клетки получават нови и нови  „територии” за своето разрастване.

И още една особеност на млечната киселина- не друг, а тя прави раковите клетки трудно поддаващи се на облъчване или химиотерапия /след всичко това си преценете добре храненето!!!/.

И на трето място-пак същата тази млечна киселина буквално парализира натуралните „клетки-убийци”,които вече стават безсилни ефективно да се противопоставят и унищожават раковите клетки.Сумирайте всичко това и ще намерите три много тежки последици ,ако при злокачествено заболяване в човешкото тяло постоянно постъпват хранителни вещества,от които се получава млечна киселина-последицата може да се окаже наистина смъртоносна!

Доктор Улрике Кремерер от университетската клиника в град Вюрцбург дава много точно и кратко днешно тълкувание на всичките предупреждения на д-р Варбург:

-Отказът от захари и въглехидрати помага в борбата с рака, той даже  реално спасява!

И по-нататък продължава с разсъжденията на своята дейност: за разлика от клетките на нормалните тъкани, състоянието и силата на злокачествените клетки зависят само от захарите, постъпващи в организма с храната. Нейните първи изследвания, проведени с опитни мишки, показват,че ръста на раковите клетки намалява толкова, колкото пъти се съкращава употребата на захари.

В течение на две години, нейни 16 пациенти с напреднал стадий рак са се пробвали да преминат на напълно безвъглехидратна храна-защото това никак не е лесно,поради нашите хранителни навици. Повечето от тях са в много добро състояние. Доктор Улрике Кремерер смята,че това е само едно многообещаващо начало.

Според д-р Кремерер ,домашните котки и кучета също много боледуват от рак.В повечето случаи те получават готова храна, която съдържа в по-голямата си част зърнени култури и само 20 % месо. Ракът, според доктор Улрике, е болест на днешната цивилизация. Археологическите разкопки показват, че от рак се е боледувало и в древността, даже в останките на древните гигантски гущери, динозаври и първобитни хора има следи от злокачествени заболявания. Но  такова масово боледуване от рак, каквото е характерно за последния половин век и особено в последните няколко десетилетия, вече подсказва,че  хранителните пристрастия на човека се заплащат все по-скъпо…Един пример на д-р Улрике Кемерер- северните народи, чиято храна традиционно се е състояла от риба и месо,до възприемането на западната цивилизация,не са познавали болестта рак и не са умирали от рак.

Все повече учени,особено в Германия, започват да разширяват изследванията на д-р Кремерер  и да преоткриват с научни изследвания и доказателства  теориите на  нобелиста д-р Варбург. И ако нещо пречи, за да се разгърне мащабно приложение на безвъглехидратната диета като част от онколечението,то е, че  на екипите не им достигат средства за лечение на много повече пациенти чрез тази диета.А както се знае, там, където няма да се печели от нови лекарства, големите фармацевтични компании не дават пари за  спасителни диети.

А сега –кратък списък на храните, които са носители на най-високо въглехидратно съдържание:

 • Ориз бял-72,8 %
 • ориз пълнозърнест-75 %
 • царевично, пшенично, оризово нишесте -83-86 %
 • картофено нишесте -83 %
 • спагети-75 %
 • юфка,макарони-65 %
 • бял хляб-68 %
 • царевичен хляб-63%
 • ръжен хляб-40 %
 • картофи сурови-15,4 %
 • картофено пюре-11 %
 • царевица-65
 • жито-68 %
 • сухар пшени(ен-68 %
 • сухар пълнозърнест-58 %

Редицата може да се попълни с още много продукти от категорията хлебни изделия или производни на различните видове зърнени култури. Важното е да знаете кои са най-високо в категорията „Въглахидрати” и да не забравяте предупреждението и на Нобеловия лауреат д-р Варбург, и на д-р Улрике  Кемерер,което отново ще припомня:

-Отказът от захари и въглехидрати помага в борбата с рака,той даже  реално спасява!