В Куба вече има ваксина за белодробен рак

2В  края  на юни, през това лято, група кубински учени организираха пресконференция, с която смаяха  онкологичния  медицински свят. За пръв път в света  вече има произведена терапевтична ваксина, приложима специално при  рак на белия дроб. Ваксината вече е регистрирана официално от Министерството на здравеопазването в Куба със името  Cimavax EGF .Тя е дело на специалисти от Центъра по молекулярна имунотерапия в Хавана. Ваксината е предназначена специално за късните стадии на рак на белите дробове  и е разработена за съвместно прилагане с  традиционните химиотерапия и/или лъчелечение.

В състава на кубинската ваксина влизат два вида генноинженерни   протеини, предизвикващи такава реакция в имунната система на онкопациента, която довежда до избирателно унищожение на раковите клетки. Реално ваксината предизвиква бързо усилване на имунната система, също така бързо изработване на антитела, способни да се борят и да унищожават  раковите клетки вътре в организма.

Според  Гизела Гонзалес  /Gisela Gonzales /,главният специалист на екипа, създал и разработил  ваксината ,началните клинични изпитания са доказали висока надеждност, съчетана с безопасност за тежко  болния човешки организъм. В момента на пресконференцията беше отчетено, че  последната група  доброволци, все хора в краен стадий на рак на белия дроб, пристигнали при пълно изтощение и срив на организма, вече живеят  от  повече от  4-5 месеца,т.е. настъпило е  удължаване на живота- при това, с отсъствие на всякакви странични утежняващи явления.

Един месец по-късно, в началото на август, бяха съобщени инализите и резултатите от  работата с група от нови 80 доброволци с рак на бял дроб в напреднал стадий.

Те всички са преминали през химиотерапия ,след което са се разделили на две групи.

Първата, контролната група, не е получавала допълнително лечение, както обичайно се прави  сега в класическата медицина: след сеансите на химиотерапията или лъчелечението, болният за известно време се оставя само на елементарни грижи, най-често в домашна обстановка.

За разлика от тази група, при втората  веднага след химиотерапията е направено ваксиниране на онкопациентите с GIMABAX-EGF.

И почти веднага проличава ефекта на т.н. „Кубинска ваксина”- при 64,3 % настъпва значително подобрение на състоянието.

Освен това е регистрирано и доказано с лабораторни изследвания, че е настъпило значително нарастване  на количеството антитела, борещи се с рака на белия дроб, които количествено са създадени вътре в организма.Тази нарастнала съпротивителна сила е отбелязана  при 51,3% от пациентите – доброволци. В същото време в първата контролна група не проличава нито един случай на подобрение.

Учените от  хаванския Център по молекулярна имунотерапия  обявиха на света следните си изводи:

  • ваксината,която те са създали, е абсолютно безопасна за човека ,на когото се прилага;
  • ваксината е много полезна за пациенти с напреднал стадий рак на белите дробове, като при всеки втори показва надеждни високи резултати. А те от своя страна се изразяват в коренна промяна на имунната система и отстъпване на рака;
  • ваксината определено е полезна в лечението на рака на белите дробове.

Историята по създаването на тази ваксина има вече 16-годишна давност – първите  лабораторни опити започват още в 1992  година.  

2Първите клинични изпитания с хора са проведени три години по-късно, през 1995 година. Оттогава досега, през различни форми на клинични изпитания, са преминали 579 пациенти с тежки форми на белодробен рак. Те са пристигнали в Центъра  от 12 различни медицински заведения на Куба.

Че в онкологията се е появила нова сериозна разработка, личи от проявения от цял свят интерес към „Кубинската ваксина”.

Всеки момент ще започнат/или по-скоро вече е започнала/ регистрациите на препарата в  недалечното Перу, в Малайзия и Китай.

Освен това няколко американски клиники също вече правят  клинични оценки на ваксината и нейните създатели в Куба имат  сериозно основание да  смятат, че САЩ ще са една от скорошните държави, която ще започне приложението и.

С голям интерес е коментирана както ваксината, така и досегашните и клинични изпитания, в Русия и Израел.

В крайна сметка в  съвсем близко време  „Кубинската ваксина” започва да се прилага и в редица други държави.

Нейните създатели са категорични- ще продължават изследванията си, няма да спрат да търсят възможности за усилване на нейния ефект.