Странични действия при химиотерапия

Думата „химиотерапия” обикновено предизвиква много страх, не са единични случаите, когато  наплашеният онкопациент се отказва от химиотерапията-а на практика се отказва и от  възможно  преборване на рака. Причината- липса на представа за  негативните страни на тази терапия, липса на представа и за това, с какви форми и средства може  да се премине  през нея много по-леко…

Страничните ефекти при хииотерапията зависят от използваните препарати /цитостатици/ и конкретната схема на лечение /обикновено вливане по венозен път/. Най-честите им прояви са появата на  гадене, повръщане, отвращение към храната, разстройство или обратното-констипация /запек/. Мъчителни за онкопациента са възникващите по време на химиотерапията стоматити /особено появата на афти, мукозити/ възпаления на лигавицата/ и езофагити/възпаления на хранопровода/.

Обща опасност при химио- и лъчева терапия  е сривът на имунитета /неутропения, левкопения/. При поява на такива усложнения е много важно да се следи за чистотата, качеството и срока на годност на приеманата храна, защото и най-малкото бактериално заразяване на практика означава тежка инфекция.

Лечението на страничните действия при химио- и лъчева терапия на практика прилагане на 3 направления:

  • преодоляване на гадене, повръщане, загуба на апетит;
  • прилагане на хранителна диета;
  • употреба на лесно усвояеми  жизненоважни вещества, и на първо място-протеини , енергетично богати мазнини и въглехидрати.

Нека разгледаме тези направления поотделно:

1. Преодоляване на гадене, повръщане, загуба на апетит

Ефективен метод за  преодоляването на гаденето и повръщането са специалните, т. н. противоповръщащи препарати. Тяхното приемане задължително се съгласува с химиотерапевта или поне с личния лекар. Обикновено се прилагат едновременно с вливането.

В същото време в света вече са създадени или се създават поредица от имунокоректори, които в голяма степен помагат за преодоляване на тези странични действия. Или поне помагат да се усетят в минимална степен/посочили сме някои от най-добрите  видове в света и в нашите 2 сайта/.

Най-често предизвикват гадене и повръщане следните цитостатици: кармустин, цисплатин, циклофосфамид, дакарбазин, мехлоретамин, стрептозицин  и – уви!- и т. н…

Основната цел на диетата при провеждане на химио- и лъчетерапия е да се предотвратят усложненията на стомаха и червата /при тях са характерни най-вече разстройството и мукозитите – възпалението на лигавиците/.

Придържайте се към следните препоръки:

1. Увеличете употребата на чисти течности /изворна вода, светли сокове, зелен чай и т. н./;

2. Използвайте в тези случаи елементарната диета БРАТ – банани, ориз, ябълки, сухари /подробно за нея прочетете в раздела „Хранене и рак”/;

3. Придържайте се към тъй нареченото дробно хранене-поне 4-5 пъти дневно/при рак на стомаха, на панкреаса, на червата- поне 6-7 пъти дневно/, на малки порции;

4. Ограничете приемането на следните продукти:
а/ мляко и млечни продукти /в тях се съдържа лактоза-млечна захар/, защото трудно се понасят в този момент от организма заради възникващата ферментационна/лактозна/ недостатъчност през курса на лечението;
б/ мазна храна-много трудно се възприема заради възникващата ферментативна/ липазна/ недостатъчност при това лечение;
в/ подправки и остра храна, алкохол, кафе и други продукти, съдържащи кофеин, тъй като те раздразват и без това болезнената слизеста тъкан на стомаха и червата.

Ако въпреки всичко, даже и при съблюдаване на тези предпазни мерки, разстройството не се заличава, веднага търсете  лекарска помощ за назначаване на терапия-първоначално с орално приемане на лекарството, а ако се наложи – и инжекционно.