Усложнения и странични действия при онкологичните заболявания

При онкологично болните  усложненията и страничните действия са често срещано  явление-това може да бъде болка,кръвотечение,развитие на чревна непроходимост,констипация/запек/, диария, гадене, повръщане и т. н. Нерядко причината за това е самото провеждано лечение. Антираковите лекарства или прилаганата терапия  са предназначени да въздействат най-вече на раковото образувание,но в същото време те  болезнено да засягат здравите тъкани. Такава особеност имат поне три четвърти от тях.

Представата за страничните им действия или за възможните усложнения-рецидиви може да помогне в няколко посоки: те могат нерядко  да се предвидят и даже да се предотвратят; може да се намали силата им  и допълнителното поразяване на организма; могат да се вземат спешни мерки и да започне постепенното им заличаване от организма.

Има нещо,което трябва да проумеете-ако онкологичното заболяване е открито твърде късно или вече е довело до развитието на усложнения/рецидиви/,това в никакъв случай не бива да ви отказва от борбата. Създадени са достатъчно съвременни възможности,които могат да облекчат или спират усложненията или най-малкото да се постигне подобрено качество на живота.

Ако има вероятност да се срещнете със страничните действия на лекарства и прилагани терапии,това не значи,че ще ги чакате ,тръпнещи от страх-съвременните научни изследвания и доказателства са дали немалко начини и средства,за да не ги почувствате-или поне да ги усетите във възможно най-минималната им негативна прояв-това ще го чуете от всеки  опитен и добър онколог.

За да имате представа-ето най-често срещаните  странични действия и усложнения: