Епидемия от рак бушува в германско село

Жители на германското село Вевелсфлет очевидно са обречени на тежък край. във всяко семейство на това село в момента има поне един онкоболен.

Вевелсфлет е средно по размери германско село, разположено е в северната част на страната и има  1600 жители. Но с всяка изминала година те стават все по-малко… Причината- епидемията  от рак, поразила селото и за която досега изследователите на този куриоз не могат да намерят обяснение.

В продължение на месеци група учени от университета в Любек са се опитали да  разгадаят възможната връзка между заболяванията и вредните производства- недалече от селото работят три атомни електростанции, корабостроителна площадка, използваща определени бои с токсични вещества…Но досегашните резултати от изследванията показват, че равнището на радиация в селото е в най-нормални граници, няма и  никакви изхвърлени вредни продукти от корабостроителницата…

При тази липса изследователите решили да се прехвърлят на изучаване на навиците на жителите, обречени на смърт от рак. Експерти внимателно и обстойно са изучили  с какво си пръскат растенията и зеленчуците на своите вилни участъци, търсили са следи от азбест в строителните материали, вградени в къщите, анализирали са всички варианти около пушенето и употребата на алкохол и още какво ли не…И пак няма отговор на въпроса „Защо?”  така и не е намерен.

Водещите  германски специалисти  се оказали безсилни пред решението на тази главоблъсканица.

Ситуацията във Вевелсфлет си остава все така далече от добрата прогноза. Броят на онкопациентите в селото  в процентно отношение надхвърля 2 пъти средното равнище в Германия. Лекарите диагностицират  в селото както най-разпространените видове рак/ на белите дробове, на гърдата, на стомаха, на матката…/, така и наличие на най-редките/ на хранопровода, на ноздрите и т. н./.

Независимо от тежката заплаха, жителите на селото не искат да се местят никъде другаде и не се разбягват по околните градове. Старателните немци искат само едно-да се намери обяснение  и първопричината за  страшния куриоз, с който са  станали известни- реалната епидемия от рак.

Неудовлетворени от резултатите на университетските  екипи, сега вевелсфлетци са направили петиция до правителството, до  германското Министерство на здравеопазването и очакват новите проверки и анализи. Но докато се терзаят от догадки и чакат новите учени глави, броят на новите гробове  в гробището все повече расте.

„Вече започвам да си мисля, че това място е прокълнато”- казва кметът на селото Инго Карстенс. И той си има своя трагедия-от рак са починали и първата, и втората му съпруга…