Гърдата или главата?

Здравните власти на Великобритания обсъждат узаконяване на специални лекарства за профилактика на рака на гърдата за всички жени, определени като рискова група. Това са жени с генна предразположеност към рак на гърдата, такава диагноза е имало при техни майки,баби и други близки роднини..

Решението няма да бъде прецедент- британците,попадащи в риск за сърдечно-съдови заболявания вече получават от личните си лекари специални лекарства за намаляване на „лошия холестерол”.Сега на дневен ред е грижата за онези британски жени,при които е доказан „шанс” да се срещнат с рак на гърдата.

Според професор Джон Кузик от Обществото за борба с рака на Великобритания,вероятно ще става въпрос за всяка десета жена на британския остров,като при част от тях вероятността е до 90 %.

„Независимо от добрите предпазващи резултати с тамоксифен-казва проф.Кузик, който работи в Университета в Лондон, -все пак това лекарство си има и своите доста сериозни странични ефекти.Главната опасност от него идва от намаляване на плътността на гръдната тъкан –макар че все пак забелязваме намаляване на риска от развитие на рака на гърдата.

Въпреки това добро решение на здравното министерство на Великобритания, вече няколко десетки британки и американки намериха друго кардинален изход-повече от десет са случаите,при които жени с доказан висок риск от този вид рак пристъпиха към тотално отстраняване на едната, а в един от случаите – и на двете гърди.Така с „амазонско решение всяка от тях на практика самостоятелно решава една горчива дилема,която онколозите обичат да задават :”Гърдата или главата?”