И в България – безкръвни чернодробни операции за онкопациенти

Операциите на черния дроб са не само едни от най-сложните в коремната хирургия, те са и с много висок риск за пациента.Само си представете уточнението, че черния дроб е най-кръвоснабдения орган на човешкото тяло.

Съвременната чернодробна хирургия в Европа /там, където са добрите хирургични практики/, все повече налага тенденцията за лапароскопски /популярното име-безкръвни!/  операции за отстраняване на част от черния дроб, заедно с тумора в него.Практика, която отдавна е всекидневие в повечето европейски държави и- доскоро- само мечта за  българските онкопациенти.

Но да продължим с новината-преди броени дни, на поредната Национална конференция по хирургия, най-после прозвуча доклад, че в България за пръв път са извършени няколко големи чернодробни  операции, по тъй наречения лапароскопски /безкръвен/ метод.

Екипът, който ги извърши, се намира в МБАЛ „Царица Йоана”-ИСУЛ, София. Програмата за лапароскопски черснодробни операции е под ръководството на акад. Дамян Дамянов, оператор е д-р Добромир Сотиров, български хирург със специализации в най-добрите чернодробни клиники във Франция, асистенти-д-р Г.Желев и д-р С.Иванов, операционна сестра-И.Мишева, анестезиологичен екип-д-рВ.Муйков и М.Николова.

Какви са предимствата на „безкръвния”, пред стандартния хирургичен метод, характерен на първо място с голям разрез?

Отговорът е:много по-качествено лечение, много повече шанс за пациента, много спестена болка и накрая-много по-евтино лечение.

Но да ги откроим поред:

  • лапароскопската чернодробна операция се извършва без кожен разрез, .С минимален  травматизъм за пациента се отстранява патологичната /злокачествената / част от черния дроб.Само за сравнение- при отворените операции на черния дроб разрезът по тялото е от порядъка 40-50 см, тоест почти половин метър!
  • кръвната загуба при лапароскопската операция е от порядъка на 100-150 мл кръв.И отново припомняме, че черния дроб е най-кръвоснабдения човешки орган. При това скромната загуба на кръв се получава не от самата лапароскопска операция, а от отстранената злокачествена част на черния дроб, с наличната кръв в нея;
  • лапароскопската операция означава и много бързо съвземане и възстановяване на пациента, спестена болка, минимален болничен престой;
  • лапароскопската операция  се понася много по-леко и от пациенти с наднормено тегло/причислявани към групата на високо рисковите пациенти/;
  • безкръвната чернодробна операция е възможна  и при пациенти, които вече са преживели класическа коремна операция, с традиционния  коремен разрез;
  • лапароскопската чернодробна операция може да се прилага  не само веднъж /понякога е неколкократно налагаща се процедура при пациенти с това онкологично заболяване/.Промените и срастванията в коремната кухина са незначителни в сравнение с тъй наречените нормални, тоест с кожния разрез, така че новата безкръвна намеса може също така леко да се понесе.

Ето характеристиката на лапароскопската чернодробна операция през погледа на д-р Добромир Сотиров, водещият хирург на лапароскопските чернодробни операции в МБАЛ „Царица Йоана”-ИСУЛ:

  • Безкръвната  операция се осъществява със специални инструменти, които се поставят през 5 малки отворчета на коремната стена-всяко е с размер от 5 мм до 10 мм.Тоест, големината на всеки разрез е от порядъка на половин-един сантиметър.

С помощта на тези инструменти се извършва цялостното отстраняване на частта от черния дроб, с тумора в него.Когато  завърши изрязването, злокачествената чернодробна част се изважда от тялото чрез разрез от около 5 см, направен на мястото на апендикса.

Не се страхувайте от това обяснение, то е невероятно-на първо място  с новите възможности за всички, които имат злокачествени образувания  в черния дроб.Запомнете  най-вече това:

  • почти без белези;
  • почти без кръв;
  • почти без болка.

Сформираният екип за лапароскопски чернодробни  резекции /резекция-частично или пълно отстраняване на тъкан или орган на тялото/ ще продължи  своята работа и навярно съвсем скоро   това медицинско звено заслужено ще е сред най-добрите български хирурзи, с опит и престижност, присъщи на най-добрите хирургични европейски практики.

Оставям настрани икономическия ефект – безкръвните чернодробни операции за онкопациентите на първо място означават много по-качествено и надеждно лечение и в борбата с рака.Нещо, което очакваме  от десетилетия.