Японски астронавт създава в космоса лекарство срещу рак

Японският астронавт Сатоси Фурокава,един от най-новото попълнение на Международната космическа станция, замина,за да открива чрез космоса ефективно лекарство срещу рака.

-На борда на станцията ние ще направим експеримент по кристализацията на протеина.В този момент изследователски екипи  от учени се насочват към свойствата на протеин,предназначен за борба с рака- каза Фурокава на предполетната пресконференция на космодрума Байконур.

Според астронавта, ръстът на раковите клетки в организма на човека се подхранва за сметка на изсмукването на хранителни вещества, циркулиращи по съдовата система.

-Ако намерим начин да блокираме това постоянно подхранване на злокачествените клетки, ще се преборим с рака- така Фурокава обясни своята мисия в космоса.

Тройката космонавти-руснак, японец и американец- излетя оттам на 8 юни сутринта и пристигна на станцията  две денонощия по-късно.Последвалото съобщение от космодрума гласеше,че съпровождащата ги товарна ракета е доставила  огромната апаратура за опитите и изследванията..

Според Фурокава,учените,работещи по този експеримент, силно се надяват,че ще  създадат дълго търсеният блокатор на раковите клетки и предполагат,че това може да стане чрез особена кристализация на протеини в космическото пространство..Раков блокатор е един нов термин,който по всяка вероятност ще се появи в недалечно време не само в медицинския речник, но и в човешкото общуване.

Престоят на Фурокава и неговите спътници в космоса ще завърши в началото на декември и според предварителното планиране,те трябва да се върнат на Земята малко преди Коледа.