Невероятните спасители

Четириногите „поставят диагноза” по-точно от апаратурата

Имало едно време едно куче, а кучето си имало стопанка.Живели си щастливо и спокойно,но един ден кучето не се втурнало любвеобилно към обичаното човешко същество,което в този момент му подавало шепа обичайни вкусотии. Кучето не махало приветно с опашка, а,кой знае защо,завило отчаяно и после буквално съборило стопанката си на близкото кресло.И започнало настървено да ближе през дрехата малко над сърцето.Така едно от най-сериозните медицински списания обстойно разказва за невероятните наблюдения на американски онколог,чиято пациентка била „заведена” при лекаря си заради воя и тревожното побутване на кучето в точно определена точка от тялото.Няма смисъл да ви казвам,че диагнозата се оказва „Рак”.

От няколко години тема за кучетата,които откриват рак по миризмата,излъчвана от човнешкото тяло, става все по-актуална В няколко точки на света изследванията на пациенти и от душещи кучета вече е факт.

С най-голям опит са кучетата-диагностици ,възпитавани и обучавани от екип учени от университета Кюсю в Япония.Наскоро те обявиха и победителя си.Осемгодишната лабрадорка-ретрийвър Мерин вече е обучена буквално безпогрешно да подушва рак на стомаха в най-ранния му стадий.Опашатата красавица е нещо като световен рекордьор.Обичайните медицински тестове,с които се прави проверка за наличие на рак на стомаха ,откриват рака ни повече,ни по-малко в 30 % от случаите,в които наистина го има в човешкото тяло.Безпогрешният нос на Мерин го прави с 90 % точност.

В технологията на обучението има един деликатен момент.В хода на тренировките Мерин е обучавана да подушва-извинете за уточнението- образци от изпражнения и следата от издишваният въздух на тествания човек.Във всяка серия един от образците бил на истински болен от рак на стомаха човек, а всички останали в серията –на здрави хора.Същото съотношение се спазвало и при следата от издишания въздух и конкретното място,на което преди това е седял болен човек.

Мерин продължава да впечатлява с резултатите си-нейните проверки са верни в 9 от всеки 10 опити.В същото време медицинските тестова чрез клрръвен анализ отстояват обратната пропорция-те разпознават най-често само 1 от всеки 10 хора с начален стадий на този вид рак.

Учените от френската болница Тенон /Tenon/ в Париж са си обучили своята възпитаница да определя рака на простатата само чрез обдушването на човешка урина.

-Кучатата определено могат да разпознават мириса на молекулите, произведени от раковите клетки-смята френският изследовател д-р Жан-Никол Корне-Нашият медицински проблем се съдържа в това,че ние самите нямаме представа какви са тези молекули , а и кучетата нямат език,за да ни обяснят тяхната особеност.

Учените от тази болница цяла година са тренирали своята питомка-белгийска овчарка Малинуа. Впрочем,тяхната питомка е с по-особена биография-тя е нещо като „куче от сой” Преди това е „работила” няколко години в специална част на полицията.Проверявала за както за наркотици,така и за взривни вещества и опасност от терористични атаки. След няколкото години тежък трудов стаж, Малинуа е взета на още по-отговорно обучение-като член на научен изследователски екип започва обучението и да разпознава мириса на всяка човешка урина вътре в самото тяло.Специализирали я да разпознава мъже с рак на простатата,като е обучена да ги открива сред мнозинство от здрави хора.

На показното занятие,на което Малинуа прави нещо като влизане във висшето научно общество, тя демонстрирала компетентността си в цели 66 експеримента.При всеки от тях пред нея е имало по пет образци- като раковият бил само един. От всичките 66, Малниа е разпознала безгрешно 63.Математически това преставлява 95,45 % .На този етап от развитието на медицинските тестове,даже и при най-модерната днешна апаратура, такова точно постижение просто е немислимо.

Впрочем, Мерин и Малинуа си имат свои съперници в други медицински диагнози- например в британския център в Ълсбери учат кучата да предупреждават своевременно своите стопани-диабетици при падане на равнището на глюкозата в кръвта им и за опастността от хипогликемична кома.Най-добри в тази област за „мирисачите”-лабрадори,както шеговито ги определят лекарите в центъра.Но с много добри резултати и точност са също така спаниелите, източноевропейските и немските овчарки, не им отстъпват и сетерите.

Резултатите са толкова впечатляващи,че един от основателите на кучешката диагностика,проф. д-р Хидето Сонода, на пресконференциянтта на японската „отличничка” не спести искреното си лично огорчение,че неговите колеги по медицинските центрове в страната не са склонни да „оборудват” своите клиники с поне един „мирисач”.Може би защото тренировките на този вид медицински специалисти е твърде скъпо и дълго.А и представете си какво ще прави медицинското заведение, ако случайно се появи недоволен пациент и подаде иск…срещу „мирисача” на заведението?

Впрочем,към това невероятно направление в медицинската диагностика вече има и движение на скептиците-лекари.Те смятат,че няма никакво чудо в кучешкия нос или разпознаването на някакви неоткрити още ракови молекули..И че всичко си е чисто и просто излъчване-от болния човек към кучето,което преминава покрай човешката редица и внимателно обдишва стола,на който са седяли доброволците преди това. Но ако резултатите от тези експерименти,които се правят поне в 6 различни точки на света, се потвърдят в по-широк план,има вероятност в недалечно време да се извърши революция и в диагностицирането не само на рака,на и да други трудно разпознаваеми човещки болести.. А това пък от своя страна ще избави море от хора,които изтръпват при думата „биопсия”.