Алтернативната онкология-неизвестно за известното

Преди да изговаряте това словосъчетание, най-напред  си изяснете какво всъщност означава понятието „Алтернативна терапия”. Думата „алтернатива” по принцип предполага противоположен избор, отказ от нешо или ново решение. Следователно, когато приемате с твърдението, че се интересувате от алтернативна медицина за онкологично заболяване, това означава, че имате намерение или сте решили да се откажете от класическата медицина. Много отговорно и съдбоносно решение!

Но в българските интернетсайтове, пословични най-вече с невероятните си коментари и съвети за лечение  и борба с рака, на тези думи се приписва по-скоро отказ за сметка на нещо друго-обикновено превъзнасяно като непризнато чудодейно, макар и странно средство. Това също може да се окаже съдбоносно.

И така-алтернативната онкология може да означава:

  • Ваше решение или избор да се откажете напълно от класическата медицина и да си търсите  други начини за борба с рака;
  • Търсене на съпътстващи начини и средства, за да се подобри/подсили/ ефекта на класическата медицина.

И в единия, и в другия случай единствената ми препоръка е: не бързайте, проучвайте внимателно и задълбочено. Не става въпрос за това, какви обувки или каква пола ще си изберете, става въпрос за съдбата ви-защото диагнозата „Рак” на практика означава, че започвате битка за живота си. Нито повече, нито по-малко.

В следващите редове по-долу ще дам мненията на трима руски онколози. И мненията им, и изборът ми не е случаен-те не са само видни  онкоспециалисти и лидери на общоруското движение „Заедно срещу рака”, което събра в общ фронт и лекари, и пациенти, и близки на онкопациенти…От  прочетеното по-долу ще се уверите, че „модата” за едни или други „чудеса”, препоръчвани масово и приемани масово като достоверни у нас под името „Алтернативна медицина”, идват нерядко тъкмо от Русия . Ще изброя част от тези суперекстри:керосин, газ, уринотерапия, мимийо, хрущял от акула, катрекс /черноморска акула/, фунготерапия/пиене на няколко вида гъби/, ядене на сурови картофи, включително и кората и т. н…/

Тук не е време да коментирам причините, важното е да знаете реалностите-кога е напълно безсмислено да си „трошите” парите за нещо, което ще се окаже даже опасно, кога не бива да  тичате да изпълнявате един или друг съвет на познати, приятели или уж компетентно написани „алтернативни рецепти” с твърдението, че са ви открили невероятния победил на рака.

А сега прочетете техните разсъждения и съвети:

Д. м. н. . Л. Платинский: За нетрадиционните методи на лечение на злокачествените тумори

В последните години от вестници и електронни медии ни залива вълна от публикации, където настоятелно ни убеждават в разнообразни средства срещу рак. В невиждани размери разцъфтя подвеждането и шарлатанството. . Хора, нямащи нито медицинско образование, нито права, лекуват раково болните и безсъвестно им дават надежда за чудотворно излекуване. В края на краищата идват отново при нас, но в такова състояние и напреднал стадий, когато няма как повече да се помага.
Искам веднага да подчертая-тук не включвам компетентните специалисти като хомеопати, физиотерапевти, фитотерапевти…. Техните методи и средства имат ограничени възможности, но те знаят това и обикновено се придържат към правилата на коректното комплексно лечение.

За съжаление, заблуждението, че всеки човек с диагноза рак е обречен, все още е много разпространено. Истинска научно-популярна литература  по този въпрос практически не съществува-в замяна на това книжарниците и сергиите с книги гъмжат от примитивни и недостоверни, но здраво обогатяващи своите автори, твърдения за лечение на рака и там обикновено има непроверена, недоказана, а често пъти вредна информация-за едно или друго средство, а даже и за  някакво невероятно лечение на всички видове рак.
Всичко това  примамва пациента, още неосъзнаващ докрай диагнозата си с всичката сериозност, но вече „надъхан” срещу съвременното лечение на онкологичните заболявания. И ето го-той приема  за достоверност  легендарните на пръв поглед средства, предлагани или препоръчвани най-вече от хора, безкрайно далеко от медицината.
Но аз не осъждам такъв  изплашен човек-в страха за живота си, той е готов да се хване и за сламката, както се казва и търси едновременно помощ и лечение както при лекарите, така и в някакви други методи на лечение- и губейки както скъпоценно време, така и немалко пари.

Нека се изясним: в цял свят противораковите лекарства преминават дълги /често пъти над 10 години!/ клинични изследвания. Първоначално е лабораторията, после са опитните животни и едва след това, в специално определени клиники, се организира пълното изучаване-определяне на токсичност, еднократни и общосумарни дози, режим на приложение и т. н.

Ако окончателно се докаже ефективност на новия препарат, той се внася за регистрация в същата страна, където е създаден. Но и това обикновено не е лек процес.
Запомнете: отсъствието на клинични изпитания на нещо, към което посягате, означава, че вие сами се превръщате в опитно джудже-а тъкмо за онкопациентите всяко грешно решение носи смъртоносна заплаха и силно намаляване на шансовете за преборване на рака.

Като пример ще ви разкажа историята  с препарата катрекс, получен от черноморска акула. Това беше във времето на все още съществуващия Съветски съюз, макар и в последната му година. Тогава хора все още абсолютно се доверяваха на печатното слово.

И ето, една недобросъвестна журналистка написа статия за уж открито лекарство срещу рак от черноморска акула-малко по-късно авторът на това „откритие” успя да се вреди и с висока държавна награда. Та тази авторка написа, че на горкия изобретател не му дават да разгърне широко лечението на рака и му пречат. Цитираха се излекувани членове на правителството-по-късно се оказа, че те никога не са имали рак, а само са се безпокоили за организма си!

Статията се превърна в истински взрив-тълпи от народ се устремиха към Грузия, където се произвеждаше този катрекс /в момента нов грузинец го обяви като антираково чудо, под името  G 24 или нещо подобно/. В Грузия се завъртя бясна търговия на термоси за пренасяне, на квартири, на хотели, на места за хранене…Цените им скочиха над 10 пъти! Не искам да си припомня трагедията на болните и техните близки-в чакане на опашка за „чудото”, те живееха направо на улицата, градът остана без свободни хотели и квартири.

В престараването си Министерството на здравеопазването препоръча спешни изследвания на катрекса, поради което го доставяха в Москва 3 пъти седмично със самолети! В болниците, където го прилагаха на пациенти-доброволци, хората нахлуха на огромни тълпи и пометоха всичко пред себе си. И след  година- нито един положителен резултат за ефективност. Всички болни, които получаваха катрекс, постепенно умираха…Загинаха и болните, които не можаха да бъдат приети в клиниките, заради липса на места-заради лудостта по чудото…

Спирам се специално на този случай, за да ви покажа какво означава  трагедия заради непроверяване, недоизследване и предоверяване…

Общата опасност за всеки човек с диагнозата „Рак” е неговото огромно желание да се излекува ако не моментално, то поне колкото може по-бързо. Оттам идва търсенето на непроверените неща, често се случва и психологическата самоизмама, че ето на, той/тя приемат това и това и вече се чувстват добре…Да, илюзията може да помогне за броени дни или седмици. Но най-страшното е, че туморът вътре продължава да расте, а болният, замъглен от илюзията за подобряване, забелязва това твърде, твърде късно…Непоправимо късно…

Като дългогодишен онколог и изследовател ще групирам характеристиките на всички тези  чудеса и чудотворци, наричани общо „алтернативна онкология”:

  • непризнати „талант” или „гениалност” /авторите обикновени не ги признават в традиционната медицина, не оценят постижението им, не се дава път на изобретението им, пречи им се с всички сили, макар че ето на, те са готови в революционно антираково средство/;
  • методите на лечение не са преминали през сериозни клинични изпитания, а ако са преминали, обикновено проверяващите и изследващите просто не са разбрали какво е сътворено;
  • препаратът или методът на лечение се обявява за панацея срещу всички или почти всички видове рак /помните ли абсурдното заглавие на книга „Лек срещу всички видове рак”? !/;
  • пренебрегва се основния принцип на химиотерапията- в класическата медицина при продължаващо напредване на заболяването се преминава на друг вид лечение, с други препарати. В „алтернативната” медицина лечението по правило е само по един и същи начин или препарат до „победния край”. Уви-до смъртта.

Какви са основните видове „нетрадиционна медицина” в лечението на рака в Русия?

Диапазонът е огромен: от приложение на конкретни препарати, през „жива” или „сребърна” вода, та чак до въздействие с трансцедентни импулси…Ще се спра на някои от най-популярните.

И така – в Русия почти привършва епохата на керосина и газта – и слава богу!/но не и в България-бележката моя/. Вече само отделни пациенти се интересуват от  керосин, газ или безароматен бензин, това е минал период и обикновено е белег за голяма изостаналост.

А преди 10 години керосинът и газта се лееха като порой и се ползваха не само от онкологично болните. Разнесоха се писания, че газта и керосинът, моля ви, лекували даже диабет. . паралич…сепсис/заразяване на кръвта/…. Понесе се мълвата, че най-вече авиационния керосин бил полезен, а газта е нещо по-некачествено, като за краен случай…
Ще разкажа за един мой пациент-той се държа твърде дълго на това „лечение”. По мои сметки изпи почти една кофа керосин, като го приемаше 4 пъти дневно, по 1 лъжичка. Много се гордееше, че една година след операцията си нямаше никакви проблеми и че се отказа много предвидливо от химиотерапията…Само че аз погледнах хистологията на изрязаното парче-беше тумор, да, но доброкачествен тумор и по тази причина не можеше да има нито метастази, нито да очаква рецидиви. Ще ви добавя само, че остатъкът от живота му премина да  спира цирозата на черния си дроб, влошеният панкреас и бъбреците…. Подобно заслуга има и газта…

Да, в интерес на истината, съм наблюдавал, че понякога керосина предизвика известно подобряване на самочувствието на онкопациентите. Но това е само в рамките на 2-3 седмици. След това следва нов мощен рецидив и прогресиране на заболяването, още повече, че три основни органи-черен дроб, панкреас и бъбреци вече се увреждат непоправимо.

Много по-издържлива се оказа уринотерапията/лечение с урина/. Може би защото отрицателният ефект се проявява много по-бавно и по-късно от керосина и газта. Хвалителите на този „вълшебен нектар” го превъзнасят, защото имал над 200 съставки, в които влизат аминокиселини, хормони и витамини. Препоръчват го не само за онкологично болни, но и за инфекциозни и други заболявания, пък даже и като козметика. Ако няма ефект, ви убеждават, че неправилно го прилагате.

В историите на заболяванията с приложена уринотерапия съм записал потресаващи изтезания-най-напред разделно хранене или тридневно гладуване, за да се получи уж необходимата урина. . А лечението? Какви ли не варианти на унижение и измислици-от пряко изпиване, до специални маски със замесена глина, пряко мазане на туморното образувание и какво ли не още…

От моя гледна точка това „ чудо” е най-евтиничко. А и прочистването на организма и специалното хранене понякога може да бъде и полезно-зависи от приумицата. Главната беда тук е в загубеното време. И поглъщането на урина, която самия организъм вече е изхвърлил от себе си, като в нея е събрал всички вредни и излишни за тялото вещества.
Звездният час на мумийото беше през 70-те години на миналия век! Но и сега онкопациентите продължават да го дискутират. А трябва да знаете, че мумийото има различни сортове и всеки от тях, в зависимост от местонахождението, е различен от другите. Това-първо.

А второто е, че огромната част от предлаганото мумийо не е оригинален природен продукт, а жива измама. Добре е да знаете, че преработените птичи изпражнения имат еднакъв цвят, вкус и биохимичен състав като мумийото. И че мошениците за търговия с мумийо се специализираха тъкмо в преработката на изпражнения от птичи тор във вид, съответстващ по биохимичен състав на мумийото.

Има и още една разлика- истинското мумийо е много страшен стимулатор на туморния процес, а за разлика от него фалшификата от птичи тор не предизвиква…. нищо. Има, разбира се и  един клинично доказан факт-само добрите сортове природно мумийо могат в отделни случаи да помогнат при ерозия на шийката на матката, при заболявания на венците и при бронхиална астма.

Д. м. н. В. В. Гордеев: Струва ли си да прибягвате до нетрадиционна медицина?

Тъй като съм специалист-онколог, аз по начало съм отрицателно настроен към нетрадиционната медицина. Твърдя, че прилагането на нетрадиционните методи е опасно. И в днешните дни тези методи носят най-вече вреда, отколкото нищожната си полза.

Ето ви десетки примери от моята практика:в процеса на лечение на пациента внезапно възникват усложнения, рязко се влошава състоянието му. В същото време според мен няма причина за това влошаване-следил съм лечението, кръвните резултати, проверките на органите…И когато започвам надълго и нашироко да разпитвам за личния режим, се изяснява, че тайно от мен пациентът/пациентката са приемали определена хранителна добавка, горещо препоръчана в някакъв форум. Да, но точно тя е силен имуностимулатор и по тази причини  е пречила на лекарствата, а и не само това-подсилила е най-вече туморното образувание и му е „помогнала”, въпреки моите усилия и познания, да нарастне за кратко време с една трета…

Резултатите са толкова влошени, че лечението трябва да се прекрати и аз започвам да търся начини, за да стабилизирам този човек и да подобря клиничните му резултати. Защото тайното приемане на стимулатор например неимоверно много е засилило метастазния процес, станало е причина за уголемяване на туморното образувание. Защо ли ? Защото тази хранителна добавка е неизследвана и тя неочаквано  е противоречала на съставките на прилаганите лекарства. .

Ще се спра на някои от най-популярните „помощници”предизвикващи тежки последствия. Няма медия без реклама на препарата „Хрущял от акула”. Теоретично се твърдеше, че този препарат блокира кръвоносните съдове, захранващи туморното образувание.

Истината е, че целият шум се вдигна след публикацията на книгата „Акулите не боледуват от рак „ на „ученият” Уйлям Лейн. Всъщност Лейн няма нищо общо с науката, единствената му допирна точка е създаването на специална фирма за производство на уж антираковия  хрущял от акула, като фирмата  е регистрирана на името на сина му, също Уйлям Лейн. – фирмата се казва„Лейн лабс”.

Шумът и рекламата  около неговата книга може да се сравни само с рекламата на книгата на друга известна измамничка в света на борбата с рака- „учената” Хулда Кларк с нейната теория за уж намерено  средство срещу всички видове рак.

Търговията с препарата, произвеждан вече от десетки фирми, е толкова голяма, че американската Агенция за контрол на лекарства и храни / FDA/ разпореди специално проучване и клинични изследвания. Изследването беше подкрепено и с участието на Националния противораков институт/NCI/. В Русия аналогично изследване направи Националния онкоцентър „Блохин”.

И-ето точния отговор. Клиничните изследвания не потвърдиха каквото и да било противотуморно или противораково въздействие на хрущяла от акула. И нещо повече-рухна мита, че акулите не боледуват от рак, защото само по време на клиничните изследвания американските биолози-изследователи Джон Харшбергер и Хари Острендер изследваха цели …23 акули с рак с различни видове рак- на черния дроб, на кръвоносната система и даже на самия хрущял. Освен това в хрущялите на всички видове се оказаха такива „екстри” като соли от цяла поредица на тежки метали, изключително вредни за здравия човек. А камо ли за онкопациента!

В интерес на истината, по време на изследванията от хрущяла на акула наистина е извлечено вещество, което има известно/но не силно!/ антитуморно въздействие. Само че това вещество в никакъв случай не може да се приема през устата, тоест не може да бъде хранителна добавка. При това, тъкмо по време на изследванията, две големи фармацевтични фирми създадоха 2 антиракови препарата с много по-силно въздействие, но с подобен биохимичен състав и вие добре ги знаете: авастин и ваталаниб!
Така че ако толкова държите да приемате хрущял от акула, знайте, че фактически приемате горните две лекарства! И тогава, ако ги приемате макар и в минимални дози, знаете ли, че те са полезни само при няколко вида рак и са недопустими за всички останали видове?

Няма да коментирам пространно буквалната история по  различните видове азиатски гъби. И пак в интерес на истината е, че само няколко вида от тях съдържат противотуморни вещества, но все още няма създадено ефективно лекарство от гъби-поради редица техни особености, които пречат  да се прилагат пряко  на онкопациенти.
Понякога умишлено се търси впечатляващ -уж някакъв невероятен и непризнат лечебен ефект, а шарлатанството в Русия се прояви даже с поява на лъженауката, наричана „Фунготерапия/думата е измислена от руска ветеринарна лекарка/. Искам да кажа на всички любители на гъби, че от всички изследвани видове, единствено на брезовата гъба чага/бефунгин/ се възлагаха големи надежди. Но те не се оправдаха за мощно  антираково средство.

Обаче в същото време препаратът от чага, създаден с помощта на клиничната лаборатория на РНОЦ „Блохин”, показа добри съпътстващи възможности-подобряване на апетита, самочувствието, с негова помощ нараства активността на онкопациента, постепенно се заличава слабостта. . Но само в този кръг е доказаната му полезност.  
За лекарствените растения – да, част от тях, особено някои от отровните видове, могат да имат известно антитуморно въздействие, да намаляват възпаление, болка, понякога могат да спрат повръщане, да се нормализира стомах, да се появи апетит…Но в същото време се оказва, че в повечето случаи  злокачествените клетки продължават да се размножават и затова ви съветвам-фитотерапия може да прилагате само когато е клинично доказан продукт и обикновено като допълнително лечение.

На фитотерапия можете да разчитате единствено, когато по някакви причини лекарите кажат, че на този човек повече не може да се прилагат лекарства или операция. Запомнете-но при доказана -с клинични изпитания!-ефективност. такава клинично изследвана фитотерапия може много да помогне и  при химио- и лъчетерапия…
Добре е да знаете, че прочутият руски чистотел, превъзнасян като антираково чудо /на български-билката змийско мляко/ се оказа напълно неефективен при вътрешно приложение. Ефективен се оказа, но при външно приложение-при полипи, папиломи, брадавици и други кожни новообразувания. Запомнете-ако искате да го прилагате при метастазни рани, да е само под лекарски контрол!

В момента има експериментални изследвания на болиголов/на български-бучиниш/, но там все още има неизяснени неща. Изяснено е обаче, че ако от болиголова се произвежда някаква хранителна добавка без прецизна дозировка и изследвания, това особено силно отровно растение е в състояние да парализира тялото и да донесе сигурна смърт.

И все пак аз не съм противник на лекарствените растения. Нещо повече-тъкмо СЗО /Световната здравна организация/ води активни изследвания на лекарствени растения, които са известни от народните лечители от цял свят. Има съставен огромен списък на възможните лекарствени растения в борбата с рака. Специалистите от СЗО непрекъснато събират информация, правят изследвания-често пъти даже само за да докажат верността или ненадеждността на един или друг легендарен вид.

Важно е да знаете, че немалка част от цитостатиците, прилагани при химиотерапия са произведени тъкмо от лекарствени растения. За пример ще дам  химиопрепаратите  етопозид и тенипозид. -те бяха извлечени  на основата на щитовидния подофил /Podophillum peltatum/; химиопрепаратът кампоцетин беше получен от активно действащото основно вещество на растението островърха кампотека /Campotheca acuminate/.

Цяла група активни химиопрепарати таксани беще синтезирана от растителния вид ягодовиден тис /Taxus baccata/. Примерите мога да ги продължа още дълго.
В днешни дни само в Националния противораков институт на САЩ има събрана информация за повече от 450 000 растения, от които са изследвани повече от 87 000 екстракти! Досегашните години показват, че ефективността  е минимална-само 1 % от тези растителности  показаха различен вид противотуморна активност. За тези проучвания са дадени стотици милиони средства-но нали всеки процент означава стотици хиляди спасени животи!

Затова, преди да повярвате, че една или друга хранителна добавка е много, много важна, защото рекламата на нейните производители ви твърди, че тя е някакво непознато, непредвиждано чудо, припомнете си тези факти-много преди търговците да съобразят нещо, то вече е проверено, проучвано и…възможно да е доказано като безполезно. Или даже вредно!

И затова, като онколог се обръщам към вас и със съвет, и с въпрос:ако решите да предпочетете алтернативна терапия, имате ли представа, че шансът за полезност е само около 1%?

Готови ли сте да тръгнете на такъв риск? Вземате ли предвид много по-голямата вероятност, че може да сте в другите 99%?

К. м. н. Н. В. Жуков: Истината за чудо-алтернативите. Ваши въпроси и мои отговори

„Изцеление от рак за 2 месеца”. . ”стопроцентово изцеление от рак на всеки стадий”…”Уникална оригинална методика” !”сигурна профилактика и лечение от рак чрез хранителна добавка. . ” „народно природно средство. . ”…  Изобилие от гаранции ни затрупва отвсякъде. А ракът все напредва и напредва. . Опитвам се да проумея тези реклами, да разгадая кой и какво стои зад тях, но не винаги е лесно. Понякога тя е толкова наукообразна, че на човека, който стои далече от медицината, може всичко да му се види много убедително. А трябва ли на всичко да се вярва?
Ще се опитам да отговоря на основните митове.

Мит № 1:

Онколозите и химиотерапевтите ни тровят с вредна химиотерапия, която само разрушава организма. Алтернативната медицина предлага абсолютно натурални, природни средства, които не носят никаква вреда, а само  са от полза…

-И други  учени ще ви докажат, че много цитостатици /лекарствени вещества, блокиращи делението на клетките и прилагани преимуществено в онкологията!/ са синтезирани само от природни суровини. Например препаратът винкристин  беше получен от растението Vinca rosea, често прилаганият  паклитаксел е произведен от кората на тис. Един от най-разпространените цитостатици, препаратът доксорубицин е създаден от микроскопични гъби, открити на крайбрежието на Адриатическо море.
Но преди това, за да бъдат открити тези растителни и природни видове, е имало дълги проучвания и най-важното-прецизни клинични изследвания. Освен това, тези цитостатици са създадени само от определената ефективна субстанция, която се отделя със специална скъпоструваща технология, защото  иначе всички съставки на съответния вид, в пълния си вид, са вредни или безполезни  в лечението на рака. И само една от тях се е оказала с търсеното въздействие.
Ако се опитате обаче да ядете кора от тисово дърво или определените микроскопични гъбки, няма да се получи нищо. Или даже може да си навлечете смъртна опасност, защото като общо цяло, всеки от тези видове е  силно отровен. Няма да ви обяснявам колко дълго се търси лечебната доза. Защото в кората на един тис определеното вещество може да бъде 10 мг, а в съседното до него растение тя да е 40 мг. Лечебната доза се формира едва след като екстрактът бъде извлечен от суровината и неговата токсичност стане управляема, т. е. строго дозирана.

Да, на това може да му казвате химиотерапия, но то всъщност си е също природна медицина.

Мит №2:

Хранителните добавки, известни и като БАД/биоактивни добавки/ могат да бъдат равностойна замяна на лекарствените препарати, предписвани от онколозите.

-За съжаление, тази заблуда  досега е струвала  живота и здравето на може би стотици хиляди пациенти, навярно ще струва и в бъдеще . .
Хранителните добавки се регистрират по специална процедура като добавки към храната на човека. За тях се изискват няколко определени процедури-състав, суровини, спазване на санитарно-хигиенни изисквания производството. Клинични изследвания за полезност и надеждност правят само броени производствени компании в света, които имат мощни изследовеателски лаборатории, които държат на престижа си и спазват максимални отговорности  пред клиентите си. Но това са единични случаи, в целия сдвят такива прецизни създатели на ефективни добавки не4 са повече от две десетки. .
За мнозинството от производители на хранителни добавки, освен няколкото елементарни изисквания, повече не е необходимо. Оттам-нататък всичко е търговия и печалба.
За производство на лекарствени препарати, особено за такива сериозни диагнози като онкологичните, изискванията са поне няколко десетки и се изпълняват обикновено в рамките на много години доказателства. Само лабораторните изследвания и изпитания преминават през минимум 10-годишен етап, а проверяващите институции са поне 4-5 вида и проверките траят понякога месеци и години.
Имам аедна любима книга:Физиците се шегуват”. Там има едно такова твърдение:”Краставиците-това е страшна отрова;всички хора, яли краставици, умират”. Това отразява тъй нареченото лъжливо твърдение, защото защото  твърдението не е доказано по обичайния клиничен път-с наличието на контролна група.
Да, всички хора, яли краставици, са мъртви-просто защото един ден всеки човек, ял през живота си краставици, умира. Шегичка, нали? !
Но в подобен вид е и твърдението:”Всички хранителни добавки помагат на имунната система и я стимулират, като дават прилив на енергия и т. н. ”Да, ама други път!
Без контролна група, която няма да получава хранителни добавки и ще служи за сравнение с групите на получаващите, такъв извод не може да се направи. Но търговците – производители го правят с лека ръка! А нежеланието да се правят сериозни клинични изследвания показва, че такива качества на съответната хранителна добавка едва ли ще се открият!

Мит №3

Хранителните добавки поддържат и укрепват имунитета /защитните сили на организма и т. н. /, помагат на човека да се пребори с тумора и заедно с това да преодолява страничните ефекти на официалната противоракова терапия.

Да, обикновено хранителните добавки имат най-вече имуностимулиращи или имуномодулиращи свойства. Като елементарно обясние всичко е просто:срив на имунитета – това е лошо, организмът не може да се съпротивлява на инфекции и други рецидиви, не може да се бори с ракови клетки. Следователно, имунитетът трябва да се укрепва, да се стимулира!

На пръв поглед е логично, нали!Само че такава логика ще ви доведе до тъй наречената сурогатна цел. Няма такива доказателства, че когато непременно се стимулира имунитета, всичко лошо преминава, защото организмът намира сили да се справи. И че животът може да се продължи. .
Имунитетът, имунната система-това е много сложен механизъм, а клетките, които се задействат при стимулацията са хиляди, стотици хиляди, веществата, които те провокират също са хиляди…

Запомнете-невъзможно е да се стимулира целия имунитет!

Защото тоталното стимулиране, постоянното стимулиране, не може да бъде никаква успокоителна гаранция. Ще доведе ли това до подобрение например на левкоцитите, на лимфоцитите? Може би. Но как се отразява това задействано звено в развитието на конкретното раково образувание, зашото тази стимулация може да послужи за обилно насищане на раковите клетки с необходимия им кръвопоток. Какво друго  е задействано, какви гаранции имате, че няма да стимулирате злокачествения процес!?
Ако нямате сигурност с доказани многостранни клинични изследвания, не рискувайте…

Понякога ме убеждават, че една или друга алтернативна терапия много помага при лечение на рак. Ето например, обясниха ми за специална биоенергетична терапия на прочута частна клиника, давала много добър ефект, трябвало да се уверя с очите си….

Отидох-да, там масово постъпват например хора с рак на гърлото. Провеждат им се облъчвания в доза 40 Грей. И в същото време им се прилага скъпоструваща биоенергетична терапия в програма от 20 часа . Срещу висока цена, естествено. И наистина, по-голямата част от пациентите се чувстваха след сеансите много по-добре. Но само толкова! По-нататък никой не ги вижда и чува. И никой от собствениците на клиниката не можа да ми отговори дали това все пак не се дължи най-вече на дозата облъчване, доказана като ефикасен метод0 при този вид рак…

За такова сериозно лечение като онкологичното само временната външна преценка е крайно недостатъчно.

Преди това е важно да се направи така: създават се два вида пациентски групи-едните получават лъчетерапия само в доза 40 Грей, а другите получават и дозата облъчване, и сеансите… Ако в няколко последователни групи от двата вида се окаже, че едните се различават от другите и специално определената наблюдаваща изследователска група учени  анализира резултатите на всеки отделен човек и  установи, че тъкмо получаващите 20 часа биоенергия и хранителни добавки са по-добре, че  при втората група, получаваща допълнително стимулиране злокачествения процес е намален наполовина, аз щях да стана заклет поддържник на тази клиника. . Особено ако тя точно така, честно, почтено и най-важното-законно, си заслужеше сертификатите и разрешителните за алтернативни методи!

Но нейните собственици нямаха никакво намерение за такава задълбочена проверка- и потокът от доверяващи се отчаяни хора не спираше, но, според мен, само увеличаваше броя на тези, които след това отчаяно се появяваха  в други онкологични клиники . Или просто нямаше да имат време да търсят помощ.

Мит №4

Големите фармацевтични гиганти с всички средства спират новите надеждни разработки, само и само да поддържат  продажбата на остарелите си лекарства.

-Стоп! Не бързайте! Има малка доза истина в това, но тя не е вече толкова вярна. Защото сметка и финансовите изчисления промениха това твърдение и все повече го превръщат в невярно.

А сега си представете големите фармацевтични гиганти с техните огромни изследователски центрове и с тяхното също огромно проучване/или разузнаване-наричайте го както искате!/.

И така, един голям фармацевтичен гигант разбира, че малък изследователски научен колектив –или един отделен учен, лекар или просто лечител-  е създал възможно ефективно в този момент лекарство срещу рак, че този човек или екип няма достатъчно средства за проучване докрай, че ако се вложат още малко пари,, след „доработка” ще се получи нов революционен продукт, който ще донесе милиарди печалба…

Назовете ми поне една причина да не се втурнете да убеждавате този човек или този изследователски екип и  да не  се постараете да откупите на всяка цена средството от изобретателя/изобретателите?

А сега застанете от другата страна-представете си екипът от учени или този самотен изобретател. И ми посочете поне една причина, заради която вместо да се чудите как да продавате създаденото средство на хиляда  или 10 хиляди онкопациенти, няма да го отстъпите, срещу огромна сума, на фармацевтичния гигант, която освен може би милионен хонорар, всяка година ще ви отчисляват и съответен процент от печалбата?

Не виждате причина нито една от двете страни да се откаже от такава възможсност, нали? Аз също не виждам. И затова ви съветвам да сте много, много предпазливи, когато някой ви обяснява, че е неразбран или недооценен, че не му се дава път и му се пречи, а в същото време той/тя държи тайната на чудо-лекарство.
Ще ви кажа и това-вече е обичайна практика отделни учени или отделни изследователски екипи да продават своите открития  или идеи на мощните икономически гиганти. Там има най-добрите финансови възможности да се извършват най-надеждните етапи на клиничните изследвания.

Единственото обяснение, за такъв неразбран „талант” е, че той вече добре знае, че създаденото негово „чудо” е наистина неефективно, че компаниите-производители вече са го проучили внимателно и са се уверили, че е измама или некадърност и че този непризнат талант добре си го знае. И че с легендата около „чудото” си той просто гледа да впримчи колкото може повече наивници, за да припечели колкото може повече. От хората, които водят битката си на живот и смърт.