След операция на рак на стомаха

1.Усложнения

Ракът на стомаха променя хранителните навици,  независимо от стадия на заболяването и проведеното лечение.  Няма значение как се чувствате, трябва ви  помощ при  специалист и то особено от диетолог…Бихте могли да поговорите  и със своя личен лекар….

Ако по време на операция е отстранена част от стомаха/гастректомия/ или целия стомашен  орган/резекция/,   ще  се наложи да промените количеството  и качеството на храната за всяко ядене храна,  Възможно е дългото време след операцията да  да се храните по-често  /на всеки два часа/  и само с  малки порции.

Много пациенти забелязват,  че някои продукти силно влияят-и то негативно- на храносмилането.  При това изборът на всеки продукт е индивидуален за всеки човек. Единственият начин да изберете подходяща диета именно за вас е методът  проба-грешка.

Ако при вас се появи проблем с храносмилането,  който според вас е свързан с храненето,  направете си дневник.  Вземете неголям бележник и разделете всяка страничка на две.  В лявата половина записвайте времето на хранене и какво сте изяли.В другата половина на страничката  описвайте всички симптоми,  които се появяват  и времето на възникването им.  След няколко дни вече ще знаете какво можете да понасяте и какво-не.Така самите вие можете да определите тези продукти,  на които остро или вече неприятно реагира вашият организъм.

След операцията могат да възникнат специфични симптоми. Ще се спрем накратко на тях.

УСЕЩАНЕ ЗА ПРЕПЪЛНЕН СТОМАХ

В  началото дори неголямо количество храна може да предизвика дискомфорт.  Ако е отстранен част от стомаха,  тънкото черво трябва да се разтегне,  за да събере големия обем храна.  Отначало ще  се наложи да приемате храна   много често и на малки порции.  Затова постепенно увеличавайте количеството на храната, като в същото време  увеличавате  периода между храненията.

На първо време например  ще ядете на всеки час,  за да получите достатъчно хранителни вещества в поносимо количество.  При това с храна,  богата на целулоза, която  предизвиква чувство за пресищане.

Такива продукти са:  хляб от  нерафинирано  брашно,  ориз и макаронени изделия,  зеле и зеленчуци,  фасул,  леща  и  грах.

Започнете да се храните с тези продукти на малки порции,  като постепенно увеличавате количеството им.  Възможно е при хранене да се наложи да се въздържите от употреба на повече от един продукт,  богат на целулоза.

Газираните  напитки също могат да предизвикат усещане за подуване.  Добре е въобще да се откажете от употребата им,  както и от всички други напитки,  които водят до дискомфорт.

ДЪМПИНГ – СИНДРОМ

Дъмпинг-синдромът е особен проблем,  който възниква след операция на стомаха.  Той е последица от твърде бързото преминаване на храната към тънките черва.

Дъмпинг-синдромът възниква веднага след хранене,  защото концентрацията на храната превишава концентрацията на течности  в стомаха.  Затова  водата се насочва в стомаха,  за да раздроби частично смляната храна.  Това води до внезапно падане на артериалното налягане,  предизвиква слабост и виене на свят.  Възможна е и появата на сърцебиене.

Дъмпинг-синдромът,  който се развива известно време след храненето,  е свързан с внезапно повишаване нивото на кръвната захар веднага  след преинаване на храната в тънките черва и всмукването на захарта от храната.  Организмът реагира на това действие с активно  изхвърляне на хормона на инсулина.  Инсулинът предизвиква падане на нивото на захарта.  Когато това се случи,  оперираният може да почувствате силна слабост и силно желание да хапне,а и дори да полегне.

Действието на дъмпинг-синдрома може да се намали,  ако:

  • ядете бавно;
  • силно намалите количеството на приеманата сладка храна;
  • добавите целулоза, ако можете да я понесете;
  • увеличите съдържанието на растителна мазнина в храната, защото тя  замества захарта;
  • приемате храната по-често и на малки порции;
  • избягвате  на първо време супи и  много течни продукти.

Вие също така може да намалите количеството на употребяваните течности и да наблюдавате до какво ще доведе това.   Ако  дъмпинг-синдромът по-често възниква известно време след хранене,  постарайте се между   приема на храна да хапнете нещо сладко, особено ако това е сладък плод..  Това ще поддържа нивото на кръвната ви  захар.

ДИАРИЯ

Диарията се появява доста често след  операция на стомаха.  Това може да бъде свързано с увреждане на  нервите по време на хирургическа намеса.  Перисталтиката  /движението/  на стомашно-чревния тракт и образуването на храносмилателни сокове се контролира от блуждаещ нерв.  Нерядко при отстраняване на стомаха този  нерв се прекъсва.  При някои пациенти това води до внезапни пристъпи на остра диария.

Обикновено диарията се появява рядко и продължава поне денонощие,  докато перисталтическите движения на стомаха не влязат в норма.  Понякога диарията  може да продължи повече.  В някои случаи се появяват воднисти изпражнения през деня в течение на няколко дни всяка седмица.  С това е трудно да се справим.  Понякога могат да помогнат препарати против диария,  приемани всяка сутрин.На всяка цена преценете и храната,която приемате-в този момент кафявият ориз,приготвен като част от храната,ще е незаменим.

СУТРЕШНО ПОВРЪЩАНЕ

Понякога след отстраняване на стомаха  /резекция /  се появява сутрешно повръщане.  В продължение на цялата нощ в дванадесетопръстника се натрупва жлъчка и храносмилателни сокове,  които могат да  се съберат  в стомаха и да предизвикат усещане за тежест и повдигане.  Неприятните усещания изчезват след повръщането.

В някои случаи след сутрешното повръщане може да помогне препарат за храносмилателни разстройства  /напр. алуминиев хидрохлорид/.  Такива препарати могат да се приемат /изпиват се/ веднага след събуждане.  Освен това се използват и препарати,  подобряващи изпразването на стомаха,  като  домперидон  или  метоклопрамид  /Максалон/.   Обаче лекарствените препарати само облекчават симптомите,  те не могат да отстранят причините за появата им.  Ако симптомите силно  безпокоят,  обърнете се към хирург.  В редки случаи за облекчаване на сутрешното повръщане се правят реконструктивни операции на стомаха.

НАРУШЕНИЯ В ХРАНОСМИЛАНЕТО И БОЛКА В  КОРЕМА

След  операция на стомаха може да се появи метеоризъм  и болка,  които възникват на пристъпи.  Повишеното газообразуване  може да бъде облекчено с помощта на специални запарки,  за да се намали и болката.  Необходимо е в гореща вода да се капнат няколко капки специално билково масло, да се разбърка и бавно да се изпие.  Маслото   може да се намери в аптеките.  Храносмилателни разстройства при опериран стомах предизвикват газираните напитки, алкохолът, много остра или маринована храна, също – цитрусовите плодове.

ДОСТАТЪЧНО КОЛИЧЕСТВО ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА В ХРАНАТА

След операция на стомаха вие може да изпитате затруднения с приема на храна за сметка на физическите разстройства,  посочени по-горе.  След известно време пациентите нерядко отбелязват затруднения при поддържането на теглото.  Ако продължавате да  отслабвате,  трябва да се консултирате с диетолог, с  лекуващият  лекар.  Диетологът ще обсъди с вас план за хранене и ще  предложи начини за увеличаване на количеството на необходимите калории без чрезмерно претоварване на храносмилателната система.

След операция на стомаха вие също така се нуждаете от допълнителен прием на калций, витамин Д  и желязо.  Отстраняването на част от стомаха или на целия орган довежда до това, че дори при нормално хранене тези вещества не могат да се всмукват в достатъчно количество.  Ако ви е приложена пълна гастректомия, вие се нуждаете от допълнителни инжекции на витамин   В12,  доколкото всмукването на тези вещества от храната е прекратено.  Витамин  В12  е нужен за образуването на еритроцити,  а така също за поддържане на здрава нервна и храносмилателна система.

При резекция на стомаха лекарят периодически ще прави анализи на кръвта за оценка на степента на всмукване на желязо и витамин  В12,  което осигурява поддържането на количеството еритроцити на необходимото ниво.

ВКЛЮЧВАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА

При резекция на стомаха,  за да се осигури нормалното съдържание на желязо,  калций и витамин Д  в организма,  в храненето трябва да се включат продукти,  богати на тези витамини.

Калцият се съдържа в  млякото, сиренето и тъмния хляб.  Освен това, той се намира и в яйцата, сардината, зелето  и броколите.

Витамин Д  го има в яйцата и тлъстата риба,  напр. сардина, селда, скумрия, сьомга.

Много продукти съдържат желязо:   черния дроб, рибата, соята, хляб от нерафинирано брашно, яйчен жълтък, зеленчуци, сушени плодове, тъмна бира.

Най-лесно желязото се всмуква от червеното месо.  Ако не бива да го приемате или предпочитате вегетарианска храна,  трябва да приемате желязо на таблетки.  За всмукването на желязо от храната помага витамин С.   Затова заедно с богатите на желязо продукти или таблетки трябва да консумирате портокали,  да пиете свеж портокалов сок или да приемате витамин С на таблетки.

Листните зеленчуци и черния дроб съдържат фолиева киселина,  която е още един витамин,   необходим за нормален кръвотворен процес.  След операцията на стомаха може би ще имате нужда от допълнителен прием на фолиева киселина.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Дори и да се придържате към здравословно хранене,  все пак  имате нужда от хранителни добавки.  Това е свързано с факта,  че след  операцията слизестата ципа на стомаха е  е недостатъчна или липсва  за правилното всмукване на едни или други вещества. С помощта на лекаря изберете витамини или добавки,  които съдържат всички основни витамини и  минерали.

За да получат достатъчно количество калории,  някои хора изпиват на ден  2-3  банки специална течна питателна смес, приготвена като каша или крем-супа.

ПРИМЕРИ И  ОПИТИ  ЗА  ДОБРО  ХРАНЕНЕ

Експериментирайте с положенията и позите,  които ще ви бъдат удобни за приемане и храносмилане на храната.  Можете да станете,  защото за придвижването на храната надолу трябва да заемете седящо или полулегнало положение.  Някои хора предпочитат да се хранят прави или по време на разходка до дома.

Понякога  на пациентите им е трудно да закусят.  Опитайте за през нощта да накиснете  зърнени ядки   в нискомаслено кисело  мляко.Или просто ги запарете с гореща вода 10-15 минути преди хранене. Зърнените ядки  ще  омекнат и по-лесно ще се консумират.

За да е по-питателна и калорийна кашата,  може да добавите сушени плодове и семена.85 грама овесени ядки,  които са преминали такава обработка,  ще ви дадат около  500  калории.   А това е добро начало на деня.  Все пак не забравяйте да се храните бавно.

Ако усетите,  че коремът ви е подут,  боли ви и имате диария,  възможно е да  имате повишена чувствителност към  млечните продукти.   Опитайте за известно време да ги изключите от храната си.  Чрез хранителни немлечни добавки  ще си осигурите необходимото количество калории.

2 . ПРАВИЛА   ЗА  ХРАНЕНЕ  СЛЕД  ОПЕРАЦИЯ  НА РАК  НА  СТОМАХА

За да се избегнат описаните по-горе  състояния или да се намали тяхното действие,  преминалите  операция на стомаха трябва да спазват следните правила:

1. На първо време храненето трябва да бъде на части:  6-7-8-9  пъти на ден в неголеми порции.  Диетата трябва да бъде пълноценна по състав,  особено що се отнася до белтъците  /месо, риба/.  Задължително зеленчуци и плодове с изключение на тези,   които предизвикват  „брожение” в стомаха,  внимавайте  със супи и каши.  Добре да се избягва в началото пържено и печено, след време може да възстановите само печеното..  Храната трябва да бъде термически щадяща /негореща/,  механически негруба.

Добре да е  сдъвкана по време на приемането  или  предварително сварена, пасирана  и  химически  недразнеща /не остра,  не мазна/.  Необходимо е да се има предвид лошата поносимост след резекция на стомаха на пълномасленото прясно мляко  /киселото мляко е разрешено!/ трудно се понасят и  сладкиши,  бонбони,  шоколад, халва и др.

Ограниченията се отнасят най-вече за първите  2-3   месеца,  после диетата трябва да се разшири.  Също така трябва постепенно да се увеличава обемът на еднократния прием  на храна ,но независимо от болката,  повдигането,  остатъкът от стомаха или приспособлението, трябва да се тренира. Целта е към края на годината след операцията да се върнем към  4 -кратното хранене.

Ако искате да пробвате нов продукт,  винаги  хапнете неголямо късче и почакайте около 30 минути.  Ако не се появят никакви неприятни усещания  /болка,  повдигане,  повръщане,  подут корем,  спазми/,   възможно е да включите по-малко от този продукт в дневния порцион.

2. Необходимо е да се ограничи приема на продукти,  съдържащи леко и бързо възприемащи се  въглехидрати.  Това са варени, сладки млечни каши,  мед,  захар и др.  подобни.  Но не  трябва напълно да се отказвате от някои от тези продукти.

3. Третото блюдо/десертът/ е добре да не се приема веднага,  а след  половин-един час след приема на основната храна Количеството на течностите за един прием не бива да превишава  180-200  мл.

4. За да е вкусно яденето след операцията, добре е в него да са включени основните хранителни вещества.  Особено значение  имат пълноценните животински белтъци ,съдържащи се в нетлъсто /птиче, заешко/ месо,  риба,  яйца,  извара,  сирене/  и витамини ,съдържащи се в блюда  със зеленчуци,  плодове, особено групата на ягодовите-ягоди, малини, боровинки, тъмен касис…/, прясно изцедени сокове,  отвара  от шипки и др./

Особено внимание трябва да се обърне на храненето в първите  2-3  месеца след изписването от болницата:  именно  по това време се извършва приспособяването на хранопровода и на организма като цяло към новите условия,  свързани с операцията.  Диетата е физиологически пълноценна,  с високо съдържание на белтък,  рязко ограничение на лесноусвоимите въглехидрати,  нормално съдържание на мазнина.  Да се ограничат химическите дразнители на слизестата обвивка и рецепторния апарат на стомашно-чревния тракт.  Изключват се продукти и блюда ,  способни да предизвикат дъмпинг-синдром.  Храната се приготвя чрез варене,  на пара и запечена без груби кори, не се пасира…  Да се избягва употребата на много горещи и много студени блюда  –  те могат допълнително да раздразнят слизестата обвивка на стомаха.

5. Да се приема храна в неголеми порции.  Да не се яде бързо, храната да се сдъвква добре.

6. Като правило скоро след операция е полезно да се проведе курс с даден препарат,  възстановяващ нормалната стомашна  микрофлора  /еуфлорин,  нормофлорин,  бактисубтил,  колибактерин,  лактобактерин,  бификол  и др. подобни/.  Те са особено актуални,  ако преди и след операцията пациентът е приемал  антибиотици.  Добре е да се посъветвате с гастроентеролог,  за да изберете подходящ препарат и да определите дозата и продължителността на приема. 

7. Разбира се, от употребяваните продукти се изключва алкохола,  особено твърдия   /ракия, коняк и др./ и  газирани питиета  /газирани безалкохолни напитки, бира,  шампанско/.  Оказвайки силно дразнещо действие,  алкохолът   е способен да увеличи разстройството на хранопровода.

Правилата за хранене след операция на пациенти с рак на стомаха са прости и достъпни.   Спазването им ще позволи да се избегнат  много проблеми,  свързани със следоперационни нарушения на процесите при приготвянето на храната..  Важна роля има дисциплината на пациентите,  тъй като е необходимо да се избягват не само пренебрежението към режима на хранене  /а това води до още по-големи нарушения на функциите на стомаха/,  но и съзнателното ограничаване от страх да не се върнем в предишните рамки на прием на храна.