Шестгодишен заплаща сам лечението си

Детето на снимката се казва Айдън Рид. Втора година малчуганът от Канзас,САЩ се бори със страшна диагноза-остра лимфобластомна левкоза или иначе казано, рак на кръвта. Прогнозата на лекарите е крайно неутешителна,но Айлънд изумява всички със своята решителност и с изключителната си,недетска смелост.

Когато семейство Рид разбира прогнозата за своето момченце, настъпват дни на ужас и отчаяние.Да си болен от рак в САЩ и да разчиташ на добро лечение,означава да имаш в сметката си поне шестцифрена сума. А лекарите им съобщават едновременно две противоположни новини.Първата- че левкемията на Айдън е от вид,който се поддава на лечение,а втората- това лечение е продължително и затова ще струва огромна сума.

-За една година ни се случиха две много тежки неща: отначало беше диагнозата на Айдън, а после –тежкото разочарование от най-близки хора, от които чакахме помощ..Но моето дете не се отчая,не легна в леглото и не започна да плаче и да чака дали някой супермен ще го спаси..За своите 5-6 години той започна да се сражава за живота си със смелостта на голям мъж.-разказва през сълзи бащата Рид.

Семейството потъва в дългове,изгребва всички свои спестявания и заеми,залага и презалага дома си.. Докато майката и бащата отчаяно търсят изход,малкия Айдън започва да рисува. Рисува чудовища,защото са му много интересни и защото самото рисуване върху листите го отвлича от болката.Отначало ги раздава като подарък,но после някой очевидно му подсказва идеята да печели от рисунките си.

Още в първите 2 седмици,когато ги показват в интернет,Айдън получава безкраен поток от поръчки.Така семейството събира десетки хиляди долара за текущите медицински разходи.

Айдън си харесва чудовищата,когато е само на 2 години и за пръв път  го обличат в специалния костюм за деня на Хелоуин..Оттогава започнал да събира рисунки на чудовища,да си изрязва колекции от списания и комикси.На 4 години  започва и сам да си рисува.Откакто е дошла болестта,не спира да си измисля образи и да  им  създава облеклата
Тежката химиотерапия,на която е подложен,заличава предишните му къдрици,а живото,пъргаво дете се превръща в безпомощно малко човече,което с часове няма сили да стане от дивана и да хапне нещо. Но после,както разказват близките хора около него,енергията отново се връща и то посяга към листите и цветните моливи.

Досега  е продало чрез интернет повече от 3000 рисунки,цената на всяка от тях е „закована” на 10 долара.Събраните пари са стигнали да се заплати досегашното лечение,така че ипотекираното семейно жилище е оцеляло.

Майката и бащата на Айдън отпечатват рисунките му на много качествена фотохартия,за да може всеки ,който си е закупил.

Айдънова картина, спокойно да я постави на стената,ако реши,че творбата на детето си заслужава да бъде окачена.

Рисунките на детето са харесвани не само в САЩ, а и в Япония, Италия,Бразилия и в още много страни по цялото земно кълбо.