18 истини за рака…

Как и колко боли  при рака и при кой вид тумори шансовете за оцеляване са най-големи? Ето 18 въпроси и отговори,които искате да знаете,но се страхувате да питате….

 1. Колко вида рак съществуват?
  Около 200,но някои от тях се срещат много рядко, а други-много по-често.
 2. Ракът винаги ли убива?
  В ранните стадии-никак! Само в последния стадий ракът бива смъртоносен.Запомнете,че не всички видове рак убиват и че при някои видове преживяемостта на пациентите вече достигна 90 %.
 3. Много ли боли при рак?
  Зависи от мястото му.При повечето видове рак ,в първоначалния етап хората не усещат нищо.За съжаление
 4. Кой вид рак се предава по наследство?
  Доказана генетична предразположеност има при рак на яйчниците,
  стомаха,гърдата…..Но наличието на такъв наследствен ген не означава,че Вие непременно ще се разболеете от него,ако сте имали близък роднина с такова заболяване.Просто при вас опасността е по-голяма и е добре да вземете предпазни мерки.
 5. Ако съм родител и имам рак, как да кажа това на децата си?
  Най-добре е да бъдете честни:”Имам злокачествено заболяване и още не знам как  ще завърши…Затова разчитам и  на  вашата помощ.”
  На съвсем малките деца за болестта може да се разкаже по примера за „добрите” и „лошите „ клетки в тялото.
 6. Може ли да се прихване рак от друг човек?
  Не,това не е инфекциозно заболяване.Вие няма как да „прихванете” клетки от чуждо човешко тяло!
 7. Колко са всичките стадии  на рака?
  Четири: на първия стадий ракът е локализиран само в един орган;на втория-злокачественото образувание започва да расте и често се приближава до лимфните възли;на третия-ракът вече е и там,а и в близките тъкани ;на четвъртия-появяват се метастази,тоест ракът се разпространява и по други органи, а нерядко-и по цялото тяло.На този стадий също може да се живее с рака,но излекуването му е практически почти невъзможно.
 8. Може ли да се каже колко дълго в някой човек ще съществува раковото образувание?
  Само в някои случаи при рак на кожата.Във всички останали никой не може да каже точния срок.
 9. Ако вече имам един вид рак,има ли опасност и от друг вид?
  Има,но неголяма и е незначителна.Тя е свързана с химиотерапията,особено при рак на гърда,тестиси и кожа.Защото химиотерапията поврежда здравите клетки.
 10. Влияе ли възрастта и спортната форма на оцеляването и преживяемостта?
  Обикновено младите хора и спортуващите личности имат по-големи шансове,защото при тях имунитетът  е по-силен и по-лесно понася тежестта на лечението.
 11. Националността и цветът на кожата имат ли значение при риска от ракови заболявания?
  Обикновено не, макар че някои видове рак се срещат по-често при определени видове раси или начин на живот.Например, ракът на простатата при жителите  на Африка и Карибския регион /неизвестно защо!/, ракът на стомаха при японци и корейци и т.н.
 12. Каква е разликата между първичен и вторичен рак?
  Първичният е този,който първоначално се е появил в точно определено място.Вторичният се образува от клетки,които са се откъснали от първоначалното образувание.
 13. Защо ракът не се лекува  чрез присадени органи?
  Даже и да се изреже органа с първичния рак, злокачествена клетка или клетки със сигурност ще са успели да тръгнат  на „разходка” по тялото.Те ще започнат да нарастват в друг орган или на друго място..
 14. Какво става,ако личният лекар се усъмни,че пациентът му може би има рак?
  На всяка цена трябва да го изпрати  при специалист за допълнителни изследвания и анализи.Тъй като повечето видове рак се лекуват първоначално чрез операция,обикновено хирурзите най-често са първите специализирани консултанти.
 15. Може ли чрез диета и спорт да се победи вече появил се рак?
  Пряко-не,но косвено може много да помогнат.В колкото по-добра форма се намирате,толкова повече сили ще имате ,за да победите болестта.
 16. Може ли да търся и друго мнение?
  Наложително е.И нашият съвет е никога да не оставате само с едно лекарско мнение.Непременно потърсете и друг лекар-за предпочитане да е колкото може по-голям авторитет в дадената област.
 17. Доколко ракът влияе на шансовете да се зачене дете?
  Зависи от вида лечение.Някои видове химиотерапия  или облъчвания влияят, други-не.За мъжете се препоръчва да дадат сперма ,при жените този въпрос е доста по-труден и сложен,тъй като замразяването на яйцеклетките изисква време и повече усилия.
 18. Защо някои видове рак са неоперабелни?
  Ако злокачественото образувание се намира в неудобна за хирурга позиция,твърде близо до кръвоносен съд или орган,ако вече е „оплело” гръбначния стълб,оперирането  няма да помогне и е  даже животозастрашаващо.Не бива да се оперират  и онкопациенти с рак на кръвта /левкемия/ или на костния мозък.Но в такива случаи има други видове лечения.